Privreda

Funkcionalan sistem "Eko-toplane" prihvatljiv za okolinu

Funkcionalan sistem "Eko-toplane" prihvatljiv za okolinu
Foto: N.N. | Funkcionalan sistem "Eko-toplane" prihvatljiv za okolinu

BANJALUKA - Profesor Amir Rašid, rukovodilac razvojnog tehničkog sektora Instituta za tehnologiju Kraljevskog univerziteta u Stokholmu, posjetio je u četvrtak banjalučko preduzeće "Eko-toplane" i poručio kako je riječ o funkcionalnom sistemu koji je prihvatljiv za okolinu.

Za njega je impresivno što je ovaj projekat završen za samo godinu dana, da je sistem dobar a toplana efikasna, pouzdana i profitabilna.

"Kad sagledam viziju kompanije, kako žele da rade u budućnosti, gdje žele da naprave zeleni, ekološki grad, mislim da zaista idu u dobrom pravcu. Zaista je impresivno vidjeti kako rade za budućnost jer imaju na umu da su naši resursi ograničeni i da nam je okolina u opasnosti. Mislim da kompanija daje veliki doprinos u borbi sa svim ovim izazovima", kazao je Rašid.

Prema njegovim riječima, mijenjanjem sistema grijanja i prelaskom sa toplane koja je trošila fosilno gorivo na novo postrojenje koje je skoro neutralno što se tiče karbon-dioksida došlo je do velikih pomaka kada je u pitanju kvalitet vazduha.

"Sve nam to govori da ovo definitivno ima i poslovnog smisla, iako mnogi smatraju da su rješenja poput ovoga skupa. Ovo čini toliko toga dobrog za okruženje, resurse i ljude. Takođe, mislim da je poslata veoma jaka poruka lokalnoj zajednici. Ovdje imamo i primjer tzv. cirkularne ekonomije, gdje se koriste lokalni resursi, recikliraju se te poboljšavaju kvalitet života, a istovremeno dobro se posluje", zaključio je Rašid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije