Privreda

GIKIL: Uprava imenovana u skladu sa zakonom

GIKIL: Uprava imenovana u skladu sa zakonom
Foto: N.N. | GIKIL: Uprava imenovana u skladu sa zakonom

LUKAVAC Netačni su navodi da Uprava "Global Ispat Koksne industrije" d.o.o. Lukavac (GIKIL) nije funkcionalna, te da je održavanje sjednice Skupštine društva GIKIL samo u rukama stečajnog upravnika KHK d.d. u stečaju, saopšteno je iz GIKILa.

U reagovanju povodom teksta "GIKIL tone, radnici traže pomoć od vlasti", objavljenog u "Nezavisnim novinama", GIKIL ističe da je "Uprava imenovana u skladu s internim i zakonskim aktima i u svemu postupa u skladu sa svojim ovlaštenjima".

"Što se tiče Skupštine, napominjemo da je Skupština društva u cijelosti funkcionalna i s tim u vezi GIKIL po pitanju i osnivača i Skupštine u svemu posluje kao i do sada, tj. sa svim ovlaštenjima osnivača društva: dakle i 'Global Steel Holdings Limited' (GSHL) kao strani osnivač i 'Koksnohemijski kombinat' d.d. Lukavac u stečaju (KHK d.d. Lukavac u stečaju) kao domaći osnivač upravljaju kao i ranije društvom GIKIL i imaju jednako pravo da sazovu Skupštinu društva, koja može donijeti odluke koje su u njenoj nadležnosti. Dalje, netačni su i navodi da je Skupština nadležna za izbor nove uprave jer prema zakonu i internim aktima, Upravu društva bira Nadzorni odbor, a Skupština društva ima druga prava i ovlaštenja definisana internim aktima i zakonom", navodi se u njihovom reagovanju, gdje se dalje kaže:

"Kada je u pitanju likvidacija GSHLa, jednog od osnivača naše kompanije, GIKILu je poznato da postoji odluka sa suda na otoku Man o otvaranju likvidacionog postupka, međutim, prema našem saznanju, još nije izvršeno priznanje strane sudske presude u skladu sa zakonima u BiH, niti su te činjenice upisane u nadležni sudski registar".

"Sa druge strane", dodaje se u reagovanju, "želimo upozoriti da konstantno iznošenje u javnosti ovakvih i sličnih netačnih tvrdnji ugrožava stabilnost i budućnost kompanije, kao i povjerenje koje GIKIL ima sa svojim dugoročnim poslovnim partnerima".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije