Privreda

Galicija smanjuje porez bogatima

Galicija smanjuje porez bogatima
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Galicija smanjuje porez bogatima

SANTIJAGO DE KOMPOSTELA - Galicija se pridružuje listi pokrajina u Španiji koje će primjenjivati smanjenje poreza.

Nakon najava Madrida, Andaluzije i Mursije, galicijski predsjednik Alfonso Rueda je najavio smanjenje poreza na bogatstvo za 50 odsto od 2023. godine.

Ovaj porez Poreskoj upravi Galicije plaćaju građani sa dobrima u vrijednosti većoj od dva miliona evra, piše El mundo.

Alfonso Rueda je naglasio da u Galiciji postoje stimulansi da se stvori povoljna klima po određenim pitanjima, jer je činjenica da trenutno postoji niz izazova kao što su cijena gasa i inflacija, pri čemu je "jedino što je danas izvjesno - neizvjesnost".

Povodom trenutne društvene i ekonomske situacije, Alfonso Rueda je upozorio da je "ono što se gradilo posljednjih godina, posljednjih decenija, u najmanju ruku posrnulo" i smatra da postoje načini da se uhvati u kotac sa novim izazovima.

Liderka opozicije u Galiciji Ana Ponton kaže da je ova mjera "nedostatak poštovanja" i "nerviranje" većine stanovništva, jer smanjenje poreza pogađa samo ljude sa više sredstava i to sedam hiljada milionera, prema njenim proračunima, dok većina ljudi "sastavlja kraj s krajem".

Ministarka finansija Marija Hesus Montero izbegla je da iznosi bilo kakve detalje o porezu na velika bogatstva koji vlada priprema.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije