Privreda

Gas iz Hrvatske korak bliže FBiH

Gas iz Hrvatske korak bliže FBiH
Foto: N.N. | Gas iz Hrvatske korak bliže FBiH

​BANJALUKA - Projekat "Južna interkonekcija", a koji podrazumijeva izgradnju gasovoda između Hrvatske i BiH, u petak je zvanično počeo, saopšteno je iz preduzeća "BH gas".

Naime, na internet stranici ovog preduzeća i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je poziv za odabir konsultanta za izradu studije izvodljivosti i studije uticaja na okolinu i društvo, što je kako su ocijenili, početak projekta vrijednog preko 100 miliona evra.

Radi se o gasovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar i isti će biti spojen na postojeći transportni sistem. Prema procjenama, gas bi cijevima trebalo da poteče 2023. godine.

Cilj je dobiti ekološku dozvolu i urbanističku saglasnost, nakon čega će se krenuti u izradu glavnog projekta.

Za izradu navedenih studija "BH gas" je dobio grant sredstva od strane USAID-a, koja će se realizovati preko EBRD-a.

"Realizacijom projekta, BiH bi, pored novog pravca snabdijevanja prirodnim gasom, dobila pristup novim izvorima prirodnog gasa, kao što su planirani LNG terminal Krk u Hrvatskoj, skladišta prirodnog gasa u susjednim zemljama, izvori gasa iz Kaspijske regije i drugi. Time bi se osigurala pouzdanost i sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom potrošača na postojećem, kao i novom planiranom pravcu", navodi se u saopštenju koje potpisuje Jasmin Salkić, direktor "BH gasa".

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH smatra kako je ovaj projekat od strateškog interesa, te je zadužila Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i "BH gas" da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Sa druge strane, iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske podsjećaju kako je Vlada RS još u februaru ove godine ocijenila kako ovaj projekat nije prihvatljiv zbog nenadležnosti organa za sprovođenje sporazuma između BiH i Hrvatske po ovom pitanju.

Naime, kao nadležna tijela za sprovođenje ovog sporazuma navode se Ministarstvo komunikacija i transporta, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koja, po njihovoj ocjeni, nemaju nadležnost u ovoj oblasti.

"Što se tiče studije, u ranijem periodu urađena je i studija izvodljivosti gasovoda Brod - Zenica, a isti projekat nikada nije realizovan. Izrada studije ne znači automatski realizaciju bilo kog projekta, pa ni izgradnje gasne infrastrukture", rečeno je "Nezavisnim" u ovom ministarstvu.

Sa druge strane, u Slavonskom Brodu je nedavno potpisan ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte u Brodu, što je preduslov za smanjenje nivoa zagađenja vazduha sa obje strane granice. "BH gas" je još 2017. godine bezuspješno negodovao zbog toga.

Jedan od eksperata iz ove oblasti, a kojeg su "Nezavisne" kontaktirale, kaže kako ne vidi nijedan objektivan razlog za protivljenje projektu "Južna interkonekcija". Sa druge strane, vidi dva za njegovu realizaciju.

"Prvi je sigurnost snabdijevanja. BiH time ispunjava zahtjeve Evropske unije, odnosno energetske zajednice da svaka zemlja treba da ima dva ulaza prirodnog gasa. S obzirom na to da jedan pravac postoji iz Srbije, ovo bi bio drugi. Dobija se i diversifikacija izvora snabdijevanja. Bilo kakav incident na gasovodu u Zvorniku nas sve ostavlja bez gasa. Postojeći gasovod je star preko 40 godina", ocijenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije