Privreda

Gasi li se Rudnik "Zenica"?

Gasi li se Rudnik "Zenica"?
Foto: Avaz.ba | Gasi li se Rudnik "Zenica"?

ZENICA - Ono što svi znaju, vide, za sada niko ne smije jasno i glasno reći - gasi li se Rudnik mrkog uglja "Zenica"?

Sve upućuje na to, nažalost. Rudari, ubijeni u pojam, to najbolje vide. Ugašena su dva postrojenja RMU "Zenica” – "Stara jama"  i "Stranjani", ostao je još pogon u zloglasnom Raspotočju. Zloglasno jer je to pogon RMU “Zenica” koji je odnio pet rudarskih života 2014. godine.

A koliko je tek ljudi ostalo s invaliditetom, to zna Uprava ovog rudnika.

Takođe, prilikom nedavne posjete ovom pogonu na kapiji smo, u razgovoru s rudarima novianri Avaza su saznali da je veliki broj inžinjera napustio njihov rudnik te su se "preselili" u Vareš, u nedavno otvoreni moderni rudnik britanske kompanije "Adriatic Metals", vrijedan 450 miliona maraka.

"Sve što je bilo mozgova u našem rudniku i što je vrijedilo, otišlo je u Vareš", reći će rudari.

I danas kada se baci jedan laički pogled na krug pogona u Raspotočju, čovjeka obuzme neka zebnja. Transportne trake iz jezgra jame izbačene na površinu, razne kolutare od kablova te mnoštvo starih i dotrajalih uređaja i opreme za jamski iskop mrkog uglja odbačeni kao da nisu ničiji.

Rudari odlaze jedan po jedan i kao da je nekome to cilj, da oni sami napuste i shvate da je kraj. Prema informacijama "Dnevnog avaza", do sada ih je više od stotinu pronašlo rješenje za posao i otišlo iz firme.

Rudarima koji još nisu primili nijednu plaću u 2024. godini - jesu, ali za decembar 2023. godine - jasne poruke uputilo je i rukovodstvo "Elektroprivrede BiH".

Kako su naveli, Rudnik "Zenica" je od septembra 2023. do januara 2024. godine ostvario proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod od 3,2 miliona KM.

"Troškovi plaća za navedeni period iznose 10,1 milion KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 miliona KM", slikovito su pojasnili iz EPBiH.

Na današnjem sastanku usaglašeno da će dobiti plate, ali dalja sudbina rudnika je upitna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije