Privreda

Gašić: Turistički pokazatelji više nego ohrabrujući

Gašić: Turistički pokazatelji više nego ohrabrujući
Foto: Srna/Arhiva | Gašić: Turistički pokazatelji više nego ohrabrujući
Srna

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da su turistički pokazatelji za početak ove godine više nego ohrabrujući, jer je broj dolazaka turista u prva dva mjeseca znatno veći nego u istom periodu prošle godine.

Gašićeva je navela da je taj podatak gotovo istovjetan sa pokazateljima o dolascima sa početka 2020. godine za koju se očekivalo da bude rekordna.

"Nažalost, tada je te tendencije zaustavila pandemija virusa korona, a danas smo suočeni sa novim izazovima koje nosi trenutna geopolitička i ekonomska situacija u svijetu, a koji neminovno utiču na turizam", navela je Gašićeva.

Prema njenim riječima, sva prethodna dešavanja dovela su do toga da se promijene navike turista i da se oni, u odnosu na period prije pandemije, sada više okreću boravku u prirodi i posjeti ovakvim destinacijama, a to je upravo ono što Republika Srpska nudi.

"Ovi sadržaji nas čine primamljivim i turistima iz regiona koje očekujemo i ove godine. U protekloj sedmici smo na sajmovima u LJubljani i Beogradu prezentovali turističku ponudu Srpske ovim tržištima", navela je Gašićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će trenutna zbivanja u Ukrajini uskoro biti okončana, što će za rezultat imati stabilizaciju globalnog tržišta sirovinama, izražavajući nadu da Srpsku očekuje dobra turistička godina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prva dva mjeseca ove godine broj dolazaka turista je povećan za skoro 29 odsto, a broj noćenja je za 28,5 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine.

U februaru ove godine ostvareno je 27.300 dolazaka turista, što je u odnosu na januar više za 14,2 odsto i 74.830 noćenja, što je u odnosu na januar više za 6,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije