Privreda

Gasovod Sjeverni tok 2 dobio dozvolu za rad od Danske

Gasovod Sjeverni tok 2 dobio dozvolu za rad od Danske
Foto: Ilustracija | Gasovod Sjeverni tok 2 dobio dozvolu za rad od Danske

MOSKVA - Kompanija Sjeverni tok 2 sa sjedištem u Švajcarskoj saopštila je danas da je pribavila sve potrebne dozvole od zemalja kroz čije teritorijalne vode prolazi istoimeni gasovod, uključujući i dozvolu za rad gasovoda u Danskoj.

Danska energetska agencija (DEA) je ranije danas objavila da je izdala dozvolu toj kompaniji za rad gasovoda Sjeverni tok 2 pod određenim uslovima koji se odnose na bezbjedno funkcionisanje, prenijela je agencija Tass.

"Puštanje u rad se može izvršiti tek kada najmanje jedna od dvije cijevi gasovoda prođe testiranje, dobije potvrdu i kada se ispune relevantni uslovi sadržani u građevinskoj i operativnoj dozvoli", saopštio je danski regulator.

Iz firme Sjeverni tok 2, koja je operater projekta ovog gasovoda, navode da trenutno razmatraju različite mogućnosti za nastavak polaganja cijevi.

"Građevinske dozvole drugih zemaljama, na primjer Švedske i Finske, već sadrže dozvolu za rad. Nastavljamo sa razmatranjem različitih opcija za dalje polaganje cijevi gasovoda u Danskoj i blagovremeno ćemo informisati javnost o našim planovima", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je podnijela zahtjev za dobijanje odgovarajuće dozvole od Danske 18. novembra prošle godine.

Do danas je završeno 93 odsto gasovoda Sjeverni tok 2, koji ide od Rusije preko dna Baltičkog mora do Njemačke. Izgradnja je obustavljena krajem 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cijevi Olsis prekinula rad zbog američkih sankcija, podsjeća Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije