Privreda

Gaspromov izvoz veći od očekivanog

Gaspromov izvoz veći od očekivanog
Foto: Youtube / Printscreen | Gaspromov izvoz veći od očekivanog

MOSKVA - Ruski gasni div Gazprom povećao je proračun za ulaganja u ovoj godini budući da su prihodi od izvoza nadmašili očekivanja i nadoknadili smanjeni obim isporuka, izjavio je zamjenik izvršnog direktora, Famil Sadigov.

Investicioni program za ovu godinu povećan je za 222 milijarde rubalja, na 1980 milijardi rubalja (33.38 milijardi dolara), saopštila je ruska kompanija.

Kapitalna potrošnja biće veća za 319.1 milijardu rubalja i iznosiće 1750 milijardi rubalja, uglavnom zbog dodatnih sredstava za razvoj centara za proizvodnju gasa na poluostrvu Jamal i na istoku Rusije.

"Novi proračunski plan odražava za 34 odsto veće prihode od prodaje gasa, nego što je predviđeno u prvoj verziji proračuna", rekao je Sadigov u četvrtak na kanalu Telegram.

Pokrivanje poreza i investicija

Manji obim izvoza gasa u potpunosti je neutralizovan rastom izvozne cijene, objasnio je Sadigov.

Veći prihodi u prvoj polovini godine "pokrili" su veće poreske obaveze i važne investicione projekte, poput gasovoda "Snaga Sibira" i skladišta na poluostrvu Jamal u sjevernom Sibiru, dodao je direktor Gazproma.

Kompanija će takođe isplatiti 1200 milijardi rubalja (20 milijardi dolara) dividendi za rezultate u prvoj polovini godine, naveo je Sadigov.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije