Privreda

Gazda mu bacio šifre, ostao bez 54 miliona evra u Bitcoinima

Gazda mu bacio šifre, ostao bez 54 miliona evra u Bitcoinima
Foto: Ilustracija | Gazda mu bacio šifre, ostao bez 54 miliona evra u Bitcoinima

Između 2011. i 2012. Klifton Kolins kupio je 6.000 Bitcoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuana, prenosi "The Irish Times".

U to vrijeme, cijena kriptovalute varirala je između 4 i 6 dolara. Danas ona vrijedi 9, 700 dolara. Ipak, Kolins, koji ima 49 godina, neće moći da uživa u blagodetima svog bogatstva jer je vlasnik stana u kome je živio slučajno bacio papirić na kome su bili kodovi.

Kolins je uhapšen 2017. godine zbog uzgoja i prodaje marihuana i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Kako je živio kao podstanar, vlasnik je tokom čišćenja njegove sobe poslao na lokalnu deponiju mnoge njegove stvari. Jedna od njih bila je i futrola štapa za pecanje, u kojoj je bio komadić papira na kome su bili ispisani Bitcoin kodovi u vrijednosti od 53,6 miliona evra (58 miliona dolara).

Kripto valute se kupuju preko takozvanih kripto novčanika. Jednom, kada kupite Bitcoin, kripto novčanik vam dodjeljuje kod neophodan za pristup. Svako ko dobije taj kod može da pristupi i potencijalno ukrade kriptovalutu, pa se kupci obično ohrabruju da sakriju svoje kodove negdje na sigurno, navodi "Cnet".

Kolins je tokom 2017. godine razdvojio svojih 6.000 Bitcoina na 12 računa, kako bi se zaštitio od gubitka svog kripto bogatsva, prenosi "Times". Odštampao je kodove na komadu papira, a isti je ubacio u spomenutu futrolu štapa za ribolov.

Kako se ispostavilo na kraju, Kolins ne bi ni mogao da unovči Bitcoine, čak i da papir sa kodovima nije izgubljen na smetlištu. Irski biro za kriminalnu imovinu zaplijenio je kriptovalutu jer je finansirana nezakonitim aktvnostima, navodi "The Irish Times", prenosi "Telegraf.rs".

Kolins nije jedini koji je izgubio bogatstvo u kriptovaluti u posljednjih nekoliko godina. Muškarac u Velikoj Britaniji slučajno je bacio hard disk, na kome su bili sačuvani kodovi vrijedni 127 miliona dolara.

Džerald Koten, vlasnik kanadske mjenjačnice kriptovalute, umro je u decembru 2018. godine, ostavivši za sobom 190 miliona dolara kriptovalute, za koje je samo on imao lozinku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije