Privreda

General Motors prodao Hummer Kinezima

DETROIT - "General Motors" učino je ključni korak u svojoj reorganizaciji sklapanjem sporazuma o prodaji fabrike "Hummer" kineskom proizvođaču "Tengzhong Heavy Industrial Machinery" iz Sečuana, uz istovremenu objavu da ima potencijalne kupce i za "Saturn" i "Saab".

"General Motors" je objavio da je zaključio i preliminarni sporazum o prodaji fabrike sportsko-rekreativnih vozila (SUV), ali nije otkrio ko je kupac.

I kineska kompanija je objavila da je postigla sporazum s bankrotiranim američkim proizvođačem automobila, ali nije objavljena cijena po kojoj će preuzeti "Hummer". Analitičari ne vjeruju da je "General Motors" dobio više od 100 miliona dolara, iako je američka kompanija u zahtjevu za pokretanje stečaja navela da "Hummer" vrijedi 500 miliona dolara. "Tengzhong Heavy Industrial Machinery" se bavi gradnjom puteva, proizvodnjom plastike, vozila specijalne namjene i teških građevinskih mašina, komponenti za željeznicu i mostove, a kupovina "Hummera" će biti njihov prvi ulazak u automobilski sektor. Ugovor će pomoći kineskoj kompaniji da poveća udio prodaje na tržištu sportsko-terenskih kola, čija je potražnja u Kini minule godine porasla za 25 procenata. Analitičari u Šangaju podsjećaju da nova bogatija kineska klasa sve više traži vozila kao što je hamer.

"General Motors" navodi da će prodaja vjerovatno spasiti više od 3.000 radnih mjesta u SAD u produkciji, razvoju i prodaji "Hummera", koji će zadržati postojeći rukovodeći tim i sjedište u SAD. "General Motors" i Kinezi planiraju da potpišu dugoročni ugovor o saradnji i snabdijevanju auto-dijelovima.

"Hummer" je proizvodnju vozila počeo za američku vojsku, ali je ubrzo postao popularan među američkim kupcima, pa ga je "General Motors" kupio 1999. godine. Posljednjih godina "Hummer", međutim, bilježi gubitke zbog okretanja kupaca vozilima s manjom potrošnjom goriva i zbog sve manje popularnosti militarističkog imidža.

"General Motors" je istovremeno saopštio da ima 16 kupaca zainteresovanih za njihovu fabriku "Saturn" i tri za švedski "Saab" čiji su takođe vlasnici. "General Motors" želi da proda i prodajnu mrežu "Saturna" koji je u gubicima, a uporedo vodi pregovore sa švedskom vladom o zajmu za premošćavanje problema u "Saabu".

Istovremeno ruski proizvođač automobila "AvtoVAZ" planira da otkupi udio "General Motorsa" u zajedničkom preduzeću "General Motors-AvtoVAZ". Prema sporazumu o osnivanju zajedničkog preduzeća u slučaju nesolventnosti jednog od partnera, drugi dobija pravo preče kupovine njegovog udjela.

Glavni japanski proizvođač kamiona "Isuzu Motors" objavio je da je postigao dogovor o nastavku saradnje s "General Motorsom". "Isuzu" i "General Motors" formirali su zajednička preduzeća za izradu dizel motora u SAD i Poljskoj, a "Isuzu" je takođe opremio "General Motors" da montira njegova vozila. Kompanije "Toyota" i "Suzuki" takođe planiraju da zadrže zajednička preduzeća osnovana s bankrotiranim "General Motorsom".

"General Motors", nekada najveći proizvođač automobila na svijetu, ušao je u proces bankrotstva da bi se pod zašitom suda od povjerilaca reorganizovao u manju i efikasniju kompaniju. Na tom putu "General Motors" planira da zatvori deset američkih fabrika, proda četiri fabrike u SAD i evropske filijale, otpusti 21.000 radnika i smanji prodajnu mrežu. Taj proces država će podržati sa 30 milijardi dolara, nakon što je "General Motorsu" već dala 20 milijardi, čime će postati većinski vlasnik kompanije sa oko 60 odsto akcija.

"Opel" profitabilan za četiri godine

Predsjednik Upravnog odbora kanadsko-austrijske kompanije "Magna" Frenk Stronak očekuje da se njemačka fabrika automobila "Opel", čiji su većinski paket akcija od "General Motorsa" kupili zajedno s ruskom Sbergbankom, oporavi u roku od tri godine. Stronak je izrazio očekivanje da će "Opel" za četiri godine početi da donosi profit i da će proširiti tržište na Rusiju i ostale dijelove svijeta.

"General Motors" će u "Opelu" zadržati 35 odsto akcija, koliko će dobiti i ruska banka, dok će "Magni" pripasti 20 odsto, a preostalih 10 odsto akcija pripada radnicima "Opela".

Detroit najsiromašniji grad u SAD

Gradonačelnik Detroita, centra američke automobilske industrije, Dejv Bing izjavio je da je sada na čelu jednog od najsiromašnijih gradova u Americi. Detroit je sjedište "General Motorsa", "Chryslera" i "Forda", čuvene "trojke giganata" američke auto-industrije, od kojih su prva dva posljednjih dana objavila bankrot, uprkos novčanoj pomoći države.

"To nije nešto što se dogodilo preko noći, pa zato neće biti moguće taj problem ni riješiti preko noći. Detroit je uveliko zavisio od primarne industrije, koja je u proteklih 10 do 15 godina doživjela velike promjene. Mnogi koji su radili u toj industriji nisu se pripremili za ovu situaciju u kojoj su se sada našli", ocijenio je Bing.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije