Privreda

Geološka istraživanja u pet opština: U potrazi za rudom, iskopavaju nadu

Geološka istraživanja u pet opština: U potrazi za rudom, iskopavaju nadu
Foto: AlexBanner/Pixabay | Geološka istraživanja u pet opština: U potrazi za rudom, iskopavaju nadu

MRKONJIĆ GRAD - Novi milionski projekat u rudarskom sektoru, koji vodi kompanija "LYKOS Balkan Metals" d.o.o. iz Bijeljine, u fazi je geoloških istraživanja, a lokalne zajednice u kojima bi mogli nići rudnici bazičnih i plemenitih metala imaće veliku korist od ove investicije, kako u direktnoj investiciji, tako i u zapošljavanju lokalnog stanovništva i angažovanju lokalnih firmi.

Naime, kompanija "LYKOS Balkan Metals" d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini, Podružnica australijske firme "LYKOS Metals Limited", koja se od prije nekoliko dana nalazi na australijskoj berzi (ASX), dobila je dozvolu za geološka istraživanja na području opština Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom opština Jezero i Šipovo, kao i opštine Čajniče.

Izlaskom na australijsku berzu ova kompanija, u vlasništvu Miloša Bošnjakovića, nekadašnjeg suosnivača i donedavno člana menadžmenta "Adriatic Metals Plc", firme koja drži projekat Vareš u FBiH, obezbijedila je 12 miliona australijskih dolara.

Bošnjaković, direktor "LYKOS Balkan Metals" d.o.o. Bijeljina i osnivač i idejni tvorac australijske firme "LYKOS Metals Limited", u razgovoru za "Nezavisne novine" je rekao da su od nadležnog ministarstva dobili dozvolu za geološka istraživanja te da jedan projekat predstavljaju istraživanja na području opština Mrkonjić Grad, dijelom na području opštine Jezero i Šipovo.

"Dobili smo dozvolu i za drugi projekat geoloških istraživanja na području opštine Petrovo i za treći projekat na prostoru opštine Čajniče", rekao je Bošnjaković.

Dodao je da ovim geološkim istraživanjima traže bazične metale, a to su bakar, cink i olovo, te, kako je naveo, ove metale prate i plemeniti metali.

"S obzirom na to da smo listirana firma radićemo analize na sve moguće metale. Sve hemijske analize ćemo raditi u licenciranim, svjetskim laboratorijama", kazao je Bošnjaković.

Istakao je da je krovna kompanija "LYKOS Metals Limited", koja je vlasnik sva tri projekta, 21. oktobra ove godine izašla na australijsku berzu (ASX).

"Na taj način smo obezbijedili 12 miliona australijskih dolara, koje namjeravamo u cijelosti uložiti u geološka istraživanja u okviru ova tri projekta", naveo je Bošnjaković, dodajući da su geološka istraživanja jedna od najrizičnijih investicija u svijetu biznisa.

"U zavisnosti od prvih rezultata ovih istraživanja znaćemo u koji od ova tri projekta će biti investirano više, a u koji manje novca", rekao je Bošnjaković.

Prema njegovim riječima, sedam mjeseci su proveli ispunjavajući uslove ASX berze, koja je jedna od najstrožih na svijetu.

"To je za nas veliko dostignuće. Ispunjavaćemo uslove entiteta koji nam je dao dozvolu za geološka istraživanja, ali ćemo paralelno ispunjavati i svjetske, JORC, standarde, sve na zahtjev australijske berze. Oni diktiraju veoma stroga pravila koja se tiču odnosa prema ekologiji i lokalnoj zajednici", objasnio je Bošnjaković.

Dodao je da ova kompanija već ima oko 20 zaposlenih, te da će do sredine 2022. godine imati oko 50.

"Filozofija poslovanja će nam biti da se orijentišemo na lokalne podizvođače, gdje god budemo radili trudićemo se da angažujemo lokalnu radnu snagu, lokalne firme, jer smatramo da novac treba da ostane u lokalnoj zajednici", poručio je Bošnjaković.

Kako je naveo, trenutno je ova kompanija u istraživanjima najaktivnija na području opštine Petrovo, radnici su smješteni u privatne motele, hrane se u restoranima u ovoj opštini, u lokalne kafiće odlaze na kafu te na njihovim pumpama sipaju benzin.

"U ovoj opštini njihovi izvođači nam rade pristupne puteve, sve što možemo da zaposlimo od lokalne radne snage zapošljavamo", kazao je Bošnjaković, ističući da će od ovih projekata lokalna zajednica i te kako imati koristi, jer ova kompanija već radi u ovim opštinama. Kako su u nekim od ovih opština za "Nezavisne novine" rekli, u novembru očekuju sastanak sa predstavnicima kompanije "LYKOS Balkan Metals".

Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjić Grad, za "Nezavisne novine" je rekao da već imaju dobru saradnju s ovom kompanijom, te da oni već zapošljavaju nekoliko stanovnika ove opštine.

"Pružili smo im svu pomoć koju smo mogli. Imamo korektnu saradnju od koje očekujemo puno, posebno ako bi se išlo na otvaranje rudnika, i bio bi to veliki značaj za lokalnu zajednicu", rekao je Vođević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije