Privreda

Golić: Podrška projektu adaptacije na klimatske promjene u poljoprivredi

Golić: Podrška projektu adaptacije na klimatske promjene u poljoprivredi
Foto: Ilustracija | Golić: Podrška novom projektu adaptacije na klimatske promjene u poljoprivredi

BANJALUKA - Prijedlog novog projekta adaptacije na klimatske promjene na kojem zajednički rade Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Razvojni projekat UN (UNDP) u BiH, dobio je od rukovodstva Regionalne kancelarije UNDP-a za jugoistočnu Evropu zeleno svjetlo za dalje aktivnosti i prioritetan status.

"Kompletan prijedlog projekta će u posljednjem kvartalu ove godine biti upućen Zelenom klimatskom fondu radi dobijanja bespovratnih sredstava", rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić poslije sastanka u Istanbulu sa vršiocem dužnosti direktora Regionalne kancelarije UNDP-a za jugoistočnu Evropu Gerdom Trogemanom.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i turizma Federacije BiH (FBiH) i UNDP-a u BiH, istaknuto je da se projekat odnosi na adaptaciju na klimatske promjene u poljoprivredi s obzirom na to da je ona najranjiviji sektor kada je riječ o klimatskim promjenama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske obezbijedilo je sufinansiranje projekta putem Evropske investicione banke u iznosu od 19 miliona evra.

Tokom radne posjete Regionalnoj kancelariji UNDP-a za jugoistočnu Evropu u Istanbulu razgovarano je i o razvoju novog projekta GEF7 u ključnoj oblasti biodiverziteta za koji je već potpisana izjava o saglasnosti za projekat, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Projekat čija je vrijednost tri miliona dolara realizovaće UNDP BiH, a očekuje se da će UNDP do kraja ovog mjeseca dostaviti konačan prijedlog projekta donatoru - Globalnom fondu za zaštitu životne.

Na sastanku je ocijenjeno da je objedinjavanje Konvencije za biodiverzitet i Konvencije za klimatske promjene u jedan projekat odličan potez jer će se baviti klimatskim promjenama i biološkom raznolikošću kroz sveobuhvatan niz aktivnosti, koje su usmjerene na jačanje otpornosti na klimatske promjene i održivi razvoj turizma u zaštićenim područjima, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjim aktivnostima u realizaciji projekta izrade nacionalnog plana adaptacije, koji se finansira bespovratnim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, a koji će doprinijeti sistemskim promjenama u planiranju adaptacije, što će se posebno odraziti na ugrožene sektore kao što su upravljanje vodama, poljoprivreda i drugi.

Delegacija Republike Srpske i FBiH zahvalila je Regionalnoj kancelariji UNDP za jugoistočnu Evropu na ogromnoj prodršci u razvoju projekta smanjenja uticaja klimatskih promjena i dobijanju bespovratnih 17,35 miliona dolara od Zelenog klimatskog fonda od čega polovina novca pripada Srpskoj.

Sredstva će se koristiti za podizanje energetske efikasnosti u javnim objektima. Osim značajnog smanjenja materijalnih troškova za utrošenu energiju, rezultati projekta će doprinijeti povećanju nivoa investicija za četiri do pet puta u javnim zgradama sa niskim emisijama ugljen-dioksida, što će omogućiti da se ispuni cilj smanjenja emisija stakleničkih gasova, navedeno je u saopštenju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije