Privreda

Goran Maričić: Zaustavili smo gomilanje poreskog duga

Goran Maričić: Zaustavili smo gomilanje poreskog duga
Foto: N.N. | Goran Maričić: Zaustavili smo gomilanje poreskog duga

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske u budućem periodu želi da nastavi svoj razvojni put, a to je da postane moderna institucija koja će obezbijediti lakše i pravednije uslove poslovanja za sve poreske obveznike, bolji kvalitet usluga, moderan informacioni sistem i efikasnu organizacionu strukturu sa motivisanim, obrazovanim i zadovoljnim kadrovima, poručuje u intervjuu za “Glas Srpske” v.d. direktora Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić.

“Poreska uprava Republike Srpske je u 2018. godini na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,440 milijardi maraka, što predstavlja rekordnu naplatu javnih prihoda od osnivanja PURS-a 2002. godine. Dakle, zadržan je pozitivan trend u naplati javnih prihoda, što je rezultat prije svega terenskih kontrola i redovne naplate, ali i daljeg jačanja usluga poreskim obveznicima i modernizacije poslovanja - kaže Maričić.

Koliko je efikasnosti doprinijelo uvođenje novog integrisanog informacionog sistema?

MARIČIĆ: Implementacijom novog integrisanog informacionog sistema omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je imalo pozitivan efekat, jer je naplata javnih prihoda u prošloj godini veća za četiri odsto u odnosu na 2017. godinu i naplaćeno je 87,3 miliona maraka više. Očekujem da ćemo u ovoj godini nastaviti pozitivan trend, bez obzira na to što je izmjenama Zakona o porezu na dohodak u prošloj godini povećan neoporezivi dio plate na 500 KM, čime se Vlada RS odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS

Gomilanje dugova poreskih obveznika bilo je jedan od problema u radu PURS-a, da li je to zaustavljeno?

MARIČIĆ: Svakako. Integrisani informacioni sistem više ne dozvoljava da se gomilaju dugovanja poreskog obveznika, jer oni sada konstantno dobijaju obavještenja u vidu opomena, tako da će u ovoj godini biti vrlo mali broj onih koji će nagomilati dugove koje je onda kasnije teško naplatiti. Prema posljednjim zvaničnim podacima, stanje dospjelog, a neizmirenog duga na dan 30. juna 2018. godine iznosi 1,171 milijardu KM. Važno je naglasiti da je uvođenjem novog integrisanog informacionog sistema od prošle godine omogućeno automatsko kreiranje opomena i za podnošenje poreskih prijava, za šta do sada nije postojala mogućnost. Ovo je svakako još jedan važan korak u procesu automatizacije, ali i još jedan način da sve poreske obveznike dovedemo u ravnopravan položaj.

Kakvi su rezultati terenskih i kontrola izdavanja fiskalnih računa?

MARIČIĆ: U prošloj godini su izvršene ukupno 3.454 redovne terenske i kancelarijske kontrole, u kojima je novoutvrđena obaveza iznosila 24,8 miliona KM. Isto tako, PURS je u 2018. godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavio 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 miliona maraka. Pored toga, naši inspektori su u prošloj godini izvršili ukupno 3.625 kontrola izdavanja fiskalnih računa i izdali 1.549 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.109.750 KM. Istovremeno, inspektori su za 517 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Zatvaranje kafića

Mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa nije previše popularna, a čini se ni svrsishodna. Da li će tu biti izmjena?

MARIČIĆ: U toku su zajedničke aktivnosti PURS-a, resornog ministarstva i Vlade RS na određenim izmjenama poreskog zakonodavstva. Jedan od prijedloga je da se poreskim obveznicima omogući da u roku od, recimo, 48 časova plate kaznu koja im je izrečena zbog neizdavanja fiskalnih računa i da im, ukoliko to urade, onda neće biti izricana mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije