Privreda

Matešić: Međunarodna konferencija na Jahorini namijenjena stručnjacima prava javne nabavke

Matešić: Međunarodna konferencija na Jahorini namijenjena stručnjacima prava javne nabavke
Foto: N.N. | Goran Matešić o Međunarodnoj konferenciji o javnim nabavkama

​Prva Međunarodna konferencija o javnim nabavkama biće održana sutra i u utorak, 29. novembra na Jahorini.

Konferenciju organizuje Ekonomski forum iz Banjaluke čiji su partneri Agencija za javne nabavke BiH i privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Neočekivano visokog stručnog nivoa konferencija će okupiti ugledna imena međunarodnih i domaćih, sudaca, profesora, praktičara.

O ovom rijetkom stručnom dogđaju razgovaramo sa osobom koja je osmislila ovu konferenciju i vodi je kao Direktor stručnog dijela Goranom Matešićem, pravnikom sa karijerama suca, odvjetnika ali i dugogodišnjeg predsjednika Državne komisije za žalbe u javnim nabavama u Hrvatskoj uglednim evropskim stručnjakom i autorom stručnih radova, poznatom je u BiH i po projektu tehničke pomoći koji se provodio ovdje.

G. Matešić recite nam otkud ideja o Međunarodnoj konferenciji i otkud vi ovdje?

Matešić: Rado bih na prvo pitanje odgovorio protupitanjem: kako to da do sada nije bilo susreta domaćih i stranih stručnjaka, susreta na kojima bi se odvijala razmjena iskustava, prezentirale najbolje prakse, čula mišljenja, istraživanja, rezultati….

Ideja o ovakvim druženjem stručnjaka je logična i potrebna i drugdje je uobičajeni način rada i komunikacije. To da se ovakav događaj dešava sada, ja bih pripisao zrelosti sistema da iskorači u zahtjevnji format više stručnosti. Ideja o ovakvoj konferenciji postojala je kao dio EU projekta jačanje sistema javnih nabavki u BiH u kojemu sam učestvovao, no usljed pandemije i promijenjenih okolnosti uvjeti za njeno održavanje nisu postojali.

Javne nabavke javno su svugdje percipirane kao potencijalno koruptivne, no između takvih slučajeva postoji cijela masa postupaka nabave koji su uredno i savjesno obavljeni od strane stručnih i posvečenih ljudi. Takvima često nedostaje tehnička oprema, praksa, znanje, razmjena iskustava. Ova je konferencija namjenjena upravo tim profesionalcima kojih ovdje ima u nemalom broju.

Ideju su prihvatili i razumjeli i na koncu logistički realizirali čelni ljudi iz Privrednih komora u Sarajevu i Banjoj Luci. Mislim da je namjera ustanoviti i neku tradiciju ovakvih druženja stručnjaka. Time će BiH biti postavljena na mapu država u kojima se održavaju ovakvi stručni forumi. Većina ključnih govornika po prvi puta će doći ovdje i ,u to sam siguran, bit će iznenađen kvalitetom znanja i rasuđivanja domaćih stručnjaka.

Otkud ja u toj ulozi? Pa zamoljen sam pomoći i prenijeti i iskustvo orgnizacije ovakvih događaja.

G. Matešić, kako biste ocijenili trenutak u kojem se organizuje ova Međunarodna konvencija visokog ranga?

Matešić: Svakako tu je dominantna bremenita politička situacija koja na unaprijeđenja zakonodavstva i sustava JN nema baš poticajnu ulogu. Slično je sa globalnom ekonomskom krizom. No, sa druge strane upravo u takvoj situaciji, mnoge značajne pozitivne promjene su s odigrale i dešavaju se. Sustav javnih nabavki je funkcionirajući osvjestio probleme i razvija se stanovita praksa koja dio tih problema rješava. Sva rješenja nisu zadovoljavajuća, no držim da cijeli sustav i u tim uvjetima napreduje i sazrijeva, a iskustvo se taloži. I u takvim okolnostima proveden je EU financirani Projekt koji je trajao 2 godine pod nazivom Jačanje sistema JN u BiH, koji je donio niz praktičnih i vrlo korisnih rezultata. Izvorno je bio dizajniran pomoći funkciji Agencije za JN, nacionalnog policymakera ali imao je I segmente tehničke stručne pomoći Uredu za žalbe. Najvrjedniji rezultat, kakav nije proveden ni u mnogim državama kandidatima za pristup u EU, jeste recertifikacija trenera a potom edukacija cca 1500 polaznika i njihovo polaganje ispita za specijaliste javne nabave. Taj složeni i izuzetno vrijedan proces provela je Agencija za JN iako i sama potkapacitirana i opremom i ljudskim resursima. Kapitalna vrijednost ovog segmenta je u činjenici da je uz pomoć i logistiku Projekta samouspostavljen nacionalni sistem edukacije koji je sam proveo cijeli proces uključujući i certifikacju. Time je ustanovljena mreža specijalista javne nabave i korpus ljudskih resursa koji čine temelj sistema. Ovo je komparativno sa okruženjem nezapamćeni razlutat koji se desio u atmosferi visoke motiviranosti, proaktivnost i angažmana kako predavača i organizatora tako i polaznika. Ovaj ishod Projekta donio je kvalitetu u najvažnijem segmentu sistema - ljudskim resursima.

Slijedeća poticajna okolnost koja je interferirala sa ovom Konferencijom jeste i stjecanje statusa Države kandidata (Candidate State) za pristupanje u EU. Taj status će zasigurno dovesti do ubrzanog razvoja prava i prakse. Za javne nabavke to znači potpuno usklađenje nacionalnog zakonodavstva sa Europskim pravnim sistemom. Za sistem to znači i mogučnost korištenja evropskih pretpristupnih fondova za projekte nadogradnje, razvoja i tehničke pomoći.

Ova Međunarodna konferencija, po meni, je vijesnik je napretka sistema javnih nabavki i to kako pravnog okvira tako i institucija i pravne prakse.

Molim vas predstavite nam koncept na kojem ste gradili ovu Međunarodnu konferenciju.

Matešić: Cilj konferencije jeste da bude - međunarodna, jer pravo javnih nabavki je europsko zajedničko pravo koje isto funkcionira u svih 27 Država članica. Međunaodni aspekt, učešće kolega iz drugi zemalja, uvjerit će domaće primjenjivače prava da su njhovi problemi, a najčešće i rješenje ista ili slična onima iz drugih država i dat će im potrebno samopuzdanje.  Međunarodni aspekt konferencije osigurava razmjenu iskustava i znanja na tom nivou i to je drugi cilj. Istovremeni ključni cilj je promovirati i predstaviti domaće renomirane predavače i praktičare među kojima su neki zaposleni u Agenciji za javne nabavke, Uredu za žalbe, Državnoj reviziji, te u javnom ili privatnom sektoru, akademiji i pravosuđu.

Konferencija je bazirana na nekoliko takozvanih ključnih govornika, renomiranih, u stručnim krugovima, visoko uglednih pravnika prava javnih nabavki i među njima spada apsolutnam zvijezda europskog pa i svjetskog prava javnih nabavki prof Chris Bovis iz Ujedinjenog kraljevstva. Profesor Bovis često je konzultiran od strane Europske Komisije i velikog broja država, autor je nekih referentnih fakultetskih udžbenika. Profesor torinskog univerziteta Roberto Caranta najviši je format europskog prava javnih nabavki, a sutkinja Karin Schnable iz Graza, osoba je rijetkog znanja i iskustva visokog ugleda. Profesorica i Dekanica Pravnog fakulteta u Sarajevu, sutkinja Suda BiH te čitav niz domaćih praktičara i predavača uključeno je razne panele. Među govornicima su stručnjaci iz Italije, Austrije, Ujedinjenog kraljevstva, Francuske, Grčke, USA, Srbije, Hrvatske. Konferencija će s odvijati oko prezentacija ključnih govornika ali i panela u kojim će se raspravljati o gorućim pravnim problemima prava i prakse javnih nabavki u zemlji.

Konferencije ovakvog formata pretpostavke su upoznavanja i povezivanja stručnjaka te razmjene iskustava i edukacije koja se do sada ovdje nije dešavala.

Privredne komore u Sarajevu iBanja Luci pionirski su prepoznale koristi i prilike ovakvog stručnog događaja i prihvatile su izazov neizvjesnosti da se postignu svi ovi ciljevi. Sa mog današnjeg stanovišta, mislim da smo u situaciji da se upravo to i dogodi.

Koje teme će se raspravljati na Konferenciji?

Matešić: Prije svega želim kazati da je Delegacije EU u Sarajevu, koja je promoter razvoja ovog prava, prihvatila i razumjela ovaj format i značaj kao i prilike koje nudi. Predstavnik Delegacije učestvovali će u radu ključnog političkog Panela koji će raspravljati o sadašnjem trenutku i izazovima javnih nabavki u BiH. Pored njega tu će izlagati predstavnik SIGMA iz Pariza, institucije preko koje se pruža tehnička pomoć sistemu te predstavnik Vijeća ministara, direktor Agencije za javne nabavkei drugi

Presudnom i vrlo značajnom držim činjenicu da je Vijeće ministara, podupiratelj ove komferencije pa će se u osobi člana Vijeća uvodno i obratiti. Ovo visoko pokoviteljstvo budi i optimizam u odnosu na daljni razvoj sustava preko kojega se troši najveći dio državnog budžeta.

Ova konferencija namjenjena je vrijednim stručnjacima prava javne nabave svima onima koji rade u tom sektoru, jednako i odvjetnicima, sucima. Razmjena iskustava iz raznih i različitih sistema osvješćivanje temeljnih principa postupanja i primjene prava, razumjevanju pravne prakse željeni je cilj.

Sadržajno ova prva Međunarodna konferencija koncentrirana je oko jednog od gorućih problema prava javne nabave u EU, pravnički nazvanog Diskreciona prava ugovornih organa. Ovdje se misli na postupak pojašnjašnjavanje i upotpunjavanje ponuda, izmjene ugovora, postupanja u slučaju teškog profesionalnog propusta, neuobičajeno, niske cijene…materije koja je propisana Direktivama, nacionalnim zakonodavstvom i dokumentacijom nabave, a ne samo njima. Prakse regulatornih tijela i sudova su obilne ali i različite. Ove teme će se provlačiti u prezentacijama nekoliko ključnih govornika i panela, pa će stručna publika imati priliku čuti zaista dosta podataka.

Jedan od panela Konferencije raspravljati o pravnoj zaštiti u javnim nabavkama i to u društvu sutkinje Suda BiH, profesorice Pravnog fakulteta u Sarajevu, sutkinje Upravnog suda u Grazu.

Javne nabavke u vrijeme krize, krize koja je uzrokovana pandemijom, energetskom krizom te ratom i sankcijama otvorit će čitav niz aspekata koji za cilj imaju sa jedne strane očuvanju zakonitosti, transparentnosti i jednakopravnosti, a sa druge strane racionalno zadovoljenje potreba izazvanih ovim uzrocima. Moglo bi se kazati da je, zbog krize, cijeli sistem javnih nabavki doveden u pitanje odnosno pred posebnimi izazovom. Upravo u jednom od ključnih predavanja očekujemo na ovu temu, na temu globalnih trendova, predavanje prof Bovisa. A saznat ćemo nešto i o studiji SIGME baziranoj na istraživanjima na području Unije. Jednom riječju oni koji se bave javnim nabvkama na ovoj konferenciji će naći odgovore na mnga pitanja prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije