Privreda

"Gorenje": Na klik do pametnog doma budućnosti

"Gorenje": Na klik do pametnog doma budućnosti
Foto: N.N. | "Gorenje": Na klik do pametnog doma budućnosti

VELENJE - "Gorenje grupa", koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske "Hisense grupe", predstavila je novinarima iz BiH razvojne planove, prema kojima za dvije godine očekuje proširivanje proizvodnje izgradnjom novih pogona u Velenju i Valjevu.

Novinari su imali priliku da obiđu proizvodne pogone ove kompanije u Velenju, da se upoznaju s procesom rada, ali i da vide novine koje ova kompanija priprema da plasira na tržište u BiH i regionu.

"Prošlogodišnjim strateškim vlasništvom sa 'Hisense grupom', liderom u proizvodnji elektronike i aparata za dom na azijskom tržištu, postavili smo temelje za još snažniji razvoj. Ovo partnerstvo omogućiće pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija, uz očuvanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova 'Gorenje grupe' na postojećim i budućim tržištima", kazala je Stanka Pejanović, izvršna potpredsjednica "Gorenja", i dodala da se u skladu sa daljim razvojnim planovima očekuje unapređenje poslovanja u Sloveniji i Srbiji.

"Za 'Gorenje grupu' tržište BiH tradicionalno je vrlo važno i poklanjaju mu posebnu pažnju, a putem mreže objekata nastoje osigurati da svi noviteti iz njihove proizvodne ponude pravovremeno budu dostupni i na bh. tržištu", istaknuto je u Velenju prilikom posjete predstavnika medija iz BiH ovoj slovenačkoj kompaniji.

Robert Polšak, direktor "Gorenje Commercea", ranije je izjavio da su poslovni prihodi prošle godine u odnosu na 2017. veći za 5,3 posto.

U proizvodnom kompleksu "Gorenja" u Velenju od kraja 2020. godine proizvodit će se i televizori brenda "Hisense" namijenjeni evropskom tržištu. Očekuje se da prva faza izgradnje bude završena krajem 2020. godine. U početku će se proizvoditi oko milion televizora godišnje, a u sljedećoj fazi, do 2023. godine, u planu je povećanje kapaciteta na četiri miliona televizora godišnje.

U novoj proizvodnoj hali u prvoj fazi (2021) biće zaposleno 300 do 400 radnika, a nakon završetka druge faze, broj radnih mjesta bit će ukupno 1.000.

Valjevska fabrika "Gorenje", u kojoj se trenutno proizvodi većina rashladne tehnike, zapošljava više od 1.300 ljudi i tu je u aprilu prebačena i jedina preostala linija ugradnih frižidera iz Velenja. Time je objedinjena kompletna proizvodnja rashladne tehnike.

Inače, u planu je i izgradnja nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike "Elind", što će doprinijeti da "Gorenje" Valjevo u narednom periodu postane centar za rashladnu tehniku "Hisense grupe" u Evropi.

Novinarima je predstavljena i nova platforma "Connect Life" - temelj pametnog doma budućnosti. Riječ je o pametnoj novoj mobilnijoj tehnologiji, koja će biti kompatibilna i povezana i s nepovezanim uređajima, na način da se u jednoj aplikaciji spaja funkcionalnostima, uslugama, korisničkim uputstvima, što za "Gorenje" predstavlja novo iskustvo i dodatnu vrijednost. Najkraće rečeno, korisnicima će biti omogućeno da pritiskom na jedno dugme na daljinskom upravljaču daju nalog perilici posuđa, veš-mašini, električnoj peći...

 "Pametne usluge sastavni su dio budućeg doma i povezane okoline, jer budućnost pripada povezivanju, upravljanju glasom i nesmetanoj integraciji dodatnih proizvoda i usluga (IFTTT, pametna rasvjeta, kućno zvono, pametni asistenti, virtuelni asistenti...). Povezanost će biti i standardna karakteristika svih kućnih aparata za nekoliko godina, što će omogućiti da se uređaji brinu o sebi (naručivanje deterdženta ili prijavljivanje greške u servisu). Oni će biti u mogućnosti da komuniciraju sa drugim aparatima (mašina za rublje će poslati optimalne parametre sušenja mašini za sušenje rublja) i sa samim korisnicima na prirodan način putem chat interfejsa", istakao je Vladimir Nardin, šef digitalnog marketinga u "Gorenje grupi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije