Privreda

Gorivo jeftinije do sedam feninga

Gorivo jeftinije do sedam feninga
Foto: N.N. | Gorivo jeftinije do sedam feninga

BANJALUKA - I do sedam feninga pojeftinilo je gorivo na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci, čime je krak talasa rezanja cijena benzina i dizela, nakon Semberije, zahvatio i najveći grad Republike Srpske.

Da će doći do ovog trenda, "Nezavisne" su objavile prije nekoliko dana, pozivajući se na informacije iz resornog ministarstva, ali i na stav prometnika naftnih derivata.

Na jednoj od benzinskih pumpi u Banjaluci u ponedjeljak je eurosuper 95 koštao 2,34 KM, a u petak mu je cijena iznosila 2,27 KM po litru.

Eurosuper 98 je prvog radnog dana u ovoj sedmici koštao 2,40 KM, dok je četiri dana kasnije za litar tog goriva trebalo izdvojiti četiri feninga manje. Dizel je pojeftinio tri feninga, odnosno sa 2,34 na 2,31 KM.

Za dizel je na nekim pumpama Banjaluci u petak trebalo izdvojiti 2,28 KM po litru. Bijeljinski vozači potvrdili su nam da kod njih gorivo po litru košta oko 2,20 KM. Kada je riječ o FBiH, gorivo, kako nam je potvrđeno, košta između 2,30 i 2,35 KM.

Borci za zaštitu potrošača smatraju da ima još prostora za pojeftinjenje goriva te pozivaju prometnike da se solidarišu s građanima.

"Kod nas, u regiji Bijeljina, došlo je do pojeftinjenja goriva, ali sigurno ima još prostora za niže cijene", rekli su za "Nezavisne" iz Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina.

Vozač Ognjen Palalić iz Mrkonjić Grada ističe da su cijene goriva i dalje neprihvatljive za naš standard.

"Ovaj problem treba trajno rješavati, jer pojeftinjenje od nekoliko feninga vozačima ne znači ništa. Institucije moraju da se uhvate u koštac sa činjenicom da od cijene goriva zavise sve ostale cijene, te hitno intervenišu, kako bi građanima olakšale borbu sa svakodnevnim problemima", smatra Palalić.

Podsjetimo, nedavno su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS nagovijestili da će doći do pada cijena.

"Ukoliko rafinerije u okruženju snize cijene goriva (što se može očekivati), distributeri u RS će odmah sniziti cijene na benzinskim pumpama", saopštio je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije