Privreda

Gotovo milion tona pšenice blokirano u egipatskim lukama

Gotovo milion tona pšenice blokirano u egipatskim lukama
Foto: Ilustracija | Gotovo milion tona pšenice blokirano u egipatskim lukama

Gotovo milion tona pšenice blokirano je u lukama u Egiptu usljed nedostatka američkog dolara u toj zemlji, rekao je danas član Komore za industriju žitarica Valid Dijab.

"U protekle tri sedmice, oko 800.000 i 900.000 tona pšenice je nagomilano u egipatskim lukama. Očekujemo da će tovar otići, ali je to nemoguće usljed nedostatka dolara", naglasio je Dijab.

Egipat troši velike količine dolara na uvoz i druge međunarodne obaveze tokom pandemije nakon što je 2020. godine ostvario rekordne zalihe strane valute od 45 milijardi dolara. Tokom ljeta rezerve dolara pale su na 33,1 milijardu.

Prema Dijabovim riječima, nedostatak dolara doveo je do rasta cijena hljeba i drugih proizvoda, ali i do povećanja cijene kukuruza i soje, što je izazvalo domino efekat na tržištu stočne hrane, mesa i živine.

Komora za industriju žitarica koja je povezana sa Federacijom egipatskih industrija obavijestila je Ministarstvo finansija o zadržavanju uvoza pšenice, ali je Dijab naglasio da je Centralna banka Egipta (CBE) zadužena za upravljanje dolarom.

Egipatska funta je od marta izgubila četvrtinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar zbog čega je CBE podigla kamatnu stopu na 11,75 odsto u nastojanju da smanji pritisak inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije