Privreda

Gradi se fabrika kafe u Požarevcu

Gradi se fabrika kafe u Požarevcu
Foto: Ilustracija | Gradi se fabrika kafe u Požarevcu

Grad Požarevac je bez naknade ustupio zemljište od 40 ari mješovitom preduzeću Bambi Sakces za izgradnju pogona za preradu i proizvodnju kafe.

Pogon bi trebalo da se nalazi u Sjevernom bloku nove industrijske zone, prenio je sinoć portal Ekapija.

Kako se navodi, preduzeće Bambi Sakces bilo je u stečaju do aprila 2019. godine, kada je rješenjem Privrednog suda u Požarevcu postupak obustavljen, a nakon prodaje stečajnog dužnika preduzeću Agrofood International iz Beograda za iznos od 55,7 miliona dinara.

Ta beogradska firma, osnovana u februaru 2019. godine, naknadno je sedište firme prebacila iz Beograda u Požarevac, a njen osnivač je preduzeće Agri Commodity iz grada Sandanski u Bugarskoj.

Predviđeno je da nakon što Grad Požarevac ustupi zemljište bez naknade, Bambi konkuriše za subvencije iz lokalnog budžeta u visini od 50.000 evra za izgradnju hale.

Montažni poslovno-proizvodni objekat trebalo bi da ima površinu od 1.600 m2, dok je projektovani kapacitet fabrike 200 tona mjesečno pržene, mljevene i ostalih vrsta napitaka na bazi espreso i tradicionalne kafe.

U biznis planu je navedeno i da je u startu planirano zapošljavanje 12 radnika, a u narednih 6 do 12 mjeseci još 10, od kojih bi pojedini trebalo da budu upućeni i na specijalne obuke u matičnim fabrikama u Bugarskoj i Grčkoj.

Prosječna neto zarada u fabrici po postizanju pune uposlenosti proizvodnje biće 50.000 dinara, odnosno 35.000 dinara minimalna neto zarada za zaposlene sa ŠS, do 118.000 dinara za zaposlene sa VŠ.

U prvom dopisu Gradu Požarevcu bugarski investitor je predstavljen kao poznati dugogodišnji proizvođač kafe sa četiri fabrike u okruženju - u Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji i predstavništvima u Moskvi i Izmiru.

Inače, tržišna vrijednost zemljišta koje se ustupa je oko 50.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije