Privreda

Gradnja TE Ugljevik 3 na proljeće

Gradnja TE Ugljevik 3 na proljeće
Gradnja TE Ugljevik 3 na proljeće

BANJALUKA - Gradnja nove termoelektrane u Ugljeviku i hidrocentrale u Mrsovu, u koje će kompanija "Comsar Energy" uložiti više od 850 miliona evra, započeće na proljeće naredne godine.

Kako kaže Siniša Majstorović, direktor "Comsar Energyja", realizacija najveće grinfild investicije je već praktično i započela.

Mi smo u Ugljeviku završili prvu fazu radova, odnosno sagradili dva mosta, kampus za smještaj radnika, prostor gdje će biti buduća deponija uglja. Potpisan je ugovor sa kineskom kompanijom "China Power Engineering Consulting Group Corporation" (CPECC)", naveo je Majstorović.

Prema njegovim riječima, kineska kompanija je već isporučila projektnu dokumentaciju, koja bi do kraja marta trebalo da bude nostrifikovana i revidirana.

"Uporedo s tim, u oktobru očekujemo dobijanje ekološke dozvole, prijavili smo se na javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju TE od dva bloka po 300 megavata, te idemo u pravcu ispunjavanja svih zakonskih uslova u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju kako bismo na proljeće mogli početi izgradnju", navodi Majstorović.

Kako kaže, bitno je napomenuti da je pored kineske kompanije angažovana i američka kompanija "Black and Veatch", koja rukovodi kompletnim procesom izgradnje u tehnološkom i tehničkom smislu.

On je pojasnio da je zadatak američke kompanije da prati i vrši nadzor kompletnog procesa gradnje, što u praksi znači da će se gradnja, montaža opreme i svi drugi procesi odvijati pod okriljem "Black and Veatcha", što znači po najvišim svjetskim standardima.

Govoreći o značaju projekta za RS, Majstorović je kazao da su, i pored toga što je s kineskom kompanijom potpisan ugovor po sistemu ključ u ruke, za veliki dio poslova već angažovane, a i ubuduće će biti upošljavane, domaće firme, i to pogotovo iz građevinskog sektora.

"Uvjereni smo da će CPECC, koji će uskoro osnovati firmu u RS, u toku gradnje angažovati nekoliko hiljada ljudi", kazao je Majstorović i dodao da će po završetku elektrane posao u njoj naći još oko 800 radnika.

Kako je planirano, prvi blok TE u Ugljeviku koji gradi "Comsar" na mreži će se naći 2016. godine.

Što se tiče HE Mrsovo, ona će biti snage 37,2 MW, a procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 100 miliona evra. I na tom projektu su već ispunjeni lokacijski uslovi i potpisan ugovor o gradnji.

Takođe, završena su geomehanička ispitivanja, kao i projekat koji čeka nostrifikaciju", kazao je Majstorović.

On je istakao da u realizaciji ovih projekata imaju dobru saradnju s Vladom RS, ali i sa predstavnicima lokalne zajednice.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva, kazao je da se od svog osnivanja do danas "Comsar Energy RS" pokazala kao respektabilan i pouzdan investitor, koji je realizovao i realizuje sve svoje obaveze prema Vladi RS, predviđene zaključenim koncesionim ugovorima, te izmiruje obaveze prema budžetu i vanbudžetskim fondovima.

Prihodi od koncesija

Siniša Majstorović, direktor "Comsar Energyja", kaže da na ime koncesionih naknada kompanija planira da u ovoj godini na račun budžeta RS uplati više od 7,2 miliona KM, od čega je već uplaćeno 2,6 miliona KM.

"Suma koja će biti uplaćena do kraja godine biće značajno veća, jer se 'Comsar' prijavio na javni poziv za gradnju bloka Ugljevik 3, kojim je predviđena visina jednokratne koncesione naknade od 4,5 miliona KM", pojasnio je Majstorović.

Inače, "Comsar" je od osnivanja u RS, u pripremu izgradnje TE snage 600 MW i HE u Rudom, do sada uložio više od 35 miliona evra.

Neistinite optužbe

Na sve učestalije napade pojedinih političara da je krajnji cilj "Comsar Energyja" kupovina ERS, Siniša Majstorović, prvi čovjek te kompanije u RS, kaže du su svjesni da je već počela predizborna kampanja i da se iz nepoznatih razloga iznosi niz neistina i investicija pokušava staviti u negativan kontekst, ne vodeći računa kako to može uticati ne samo na njihovo ulaganje, već i na potencijalne buduće investitore.

"Mislimo da se iznesene neistine, bez ikakvih dokaza i argumenata, brzo razotkriju i da narod može da prepozna šta se iznosi s ciljem lične promocije i stranačkog interesa, a na štetu RS", kazao je Majstorović i dodao da u "Comsaru" ne žele da ulaze u vlasničku strukturu TE Ugljevik.

"Mi radimo grinfild investiciju, što podrazumijeva početak od nule, i ne pravimo nikakve kombinacije u vezi s privatizacijom", kategoričan je Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije