Privreda

Habek protiv puštanja u rad gasovoda Sjeverni tok 2

Habek protiv puštanja u rad gasovoda Sjeverni tok 2
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Habek protiv puštanja u rad gasovoda Sjeverni tok 2

Njemački vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimatske mjere Robert Habek izjavio je da se nada da će Njemačka moći da izađe na kraj s energetskom krizom bez nastavljanja projekta gasovoda Sjeverni tok 2.

"Puštanje gasovoda Sjeverni tok 2 nije opcija za rješavanje problema, jer bi to učinilo Njemačku još zavisnijom od ruskog gasa. Nijemci su do sada bili uspješni u prevazilaženju krize i na to možemo da budemo vrlo ponosni", rekao je Habek u intervjuu za televiziju ZDF, prenijela je agencija Interfaks.

Uprkos veoma visokim cijenama, ogromnoj inflaciji i problemima u snabdijevanju energentima, dodao je on, "narod se ujedinio i tražiće rješenje" ovih problema.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je novinarima tokom nedavne posjete Teheranu da je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekao da snabdijevanje Evrope gasom može da se poveća jer "imamo još jednu spremnu trasu, Sjeverni tok 2, koja može da se pokrene - ali se ne pokreće".

Habek je u intervjuu za ZDF takođe podržao plan Evropske komisije za smanjenje potrošnje gasa, kojem se protivi jedan broj članica EU i izrazio nadu da će one promijeniti stav.

Evropska komisija je 20. jula predstavila plan prema kojem bi zemlje članice EU od 1. avgusta do 1. marta 2023. godine trebalo da preduzmu mjere za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije