Privreda

Haradinaj: Po prvi put Srbiju košta "vrijeme"

Haradinaj: Po prvi put Srbiju košta "vrijeme"
Foto: N.N. | Haradinaj: Po prvi put Srbiju košta "vrijeme"

​BEČ - Predsjednik prištinske privremene izvršne administracije Ramuš Haradinaj ističe da je taksama stvorena situacija da odugovlačenje s postizanjem sporazuma košta obe strane.

"Po prvi put Srbiju košta gubljenje ''vremena''", naglasio je Haradinaj u izjavi austrijskim novinarima u Prištini, upitan da li će takse ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

On je takse objasnio tvrdnjom da je Beograd navodno dvije decenije blokirao uvoz robe sa Kosova.

"Mi smo se taksama branili", naglasio je on dodajući da je njegova vlada zainteresovana da se ta situacija prevaziđe.

Prema njegovim riječima, Priština želi konačno rješenje odnosa sa Beogradom, a to, kako podvlači "znači priznanje od strane Srbije".

Haradinaj je, na konstataciju da su te mjere povećale popularnost njegove stranke, rekao da je to "pojednostavljen prikaz stvari".

Takse, koje prije svega, kako konstatuje bečki dnevnik "Kurir", pogađaju srpsku manjinu na Kosovu, po Haradinaju nisu tu da ostanu zauvijek.

Sporazumom o slobodnoj trgovini, kako tvrdi, one bi postale brzo istorija.

Haradinaj se, u razgovoru sa austrijskim novinarima u Prištini, založio za viznu liberalizaciju.

"Vjerujem da ćemo još ove godine dobiti viznu liberalizaciju", kazao je on dodajući da se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Njujorku i da je mišljenja da Holandija neće blokirati ukidanje viza, te da se nada da to Francuska isto neće učiniti.

"Kosovo je potpuno drugi slučaj od Albanije", poručio je on u vezi zahtjeva Holandije da se vrate vize za građane Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije