Privreda

Pratite nas na Google news

Harčenko: Srbija uskoro dio gasovoda "Turski tok"

Harčenko: Srbija uskoro dio gasovoda "Turski tok"
Foto: Ilustracija | Harčenko: Srbija uskoro dio gasovoda "Turski tok"
Tanjug

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko najavio je u Jagodini, da će Srbija uskoro biti dio gasovoda "Turski tok".

"NIS to radi odlično, gasovod se intenzivno gradi i Srbija će uskoro postati dio ovog gasovoda", rekao je Bocan Harčenko, na svečanoj sjednici Skupštine grada Jagodine, koja je održana povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu od njemačkih nacista.

Stručnjaci i radnici srpsko-ruskog preduzeća "Gastrans", sa kooprentima, koristići suvo vreme, na drugoj dionici od Ćuprije do Dunava rade po cijeli dan na izgradnji gasovoda tzv. "Turski tok", kroz Srbiju.

Sve je podređeno realizaciji ove strateške investicije i roku, do kraja godine, kada bi izgradnja ovog nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do Mađarske, trebalo da bude gotova, izjavili su, ranije, Tanjugu graditelji na trasi kod sela Glogovac kod Jagodine.

Desnom obalom Velike Morave, kroz Pomoravlje, položu se kilometri gasovodnih cijevi velikog promjera, koje se dovoze, sa stovarišta u Ćupriji.

Na području Jagodine gasovod je stigao 31. jula, a riječ je o drugoj dionici, od Ćuprije do Dunava, a prva je završena od Bugarske granice do Ćuprije.

Gasovod dug 403 kilometra ima četiri dionice, treća je od Dunava do Gospođinaca a četvrta od Gospođinaca do granice sa Mađarskoj kod Horgoša.

Biće položeno preko 50.000 tona cijevi.

Najčitanije