Privreda

Hercegovina na dobrom putu brendiranja brojnih resursa

Hercegovina na dobrom putu brendiranja brojnih resursa
Foto: N.N. | Hercegovina na dobrom putu brendiranja brojnih resursa

Istočna Hercegovina i cijela Republika Srpska imaju mnoge značajne turističke, poljoprivredne, ali i druge resurse koji se moraju brendirati, u čemu Ministarstvo trgovine i turizma preduzima korake kako bi ovo pitanje podigli na što veći nivo, poručeno je sa konferencije "Brendiranje domaćih proizvoda – naše je bolje", organizovanoj danas u Trebinju.

"Pitanje brendiranja u Republici Srpskoj mora se podići na što veći nivo, kako bi pomogli našim privrednicima da se izdvoje sa svojim proizvodima na tržištu i postanu prepoznatljivi, pa bi se time povećao i profit", kazala je ministar trgovine i turizma u Vladi RS Suzana Gašić.

Ona je pojasnila da konkretno Trebinje ima brojne potencijale i proizvode koji su prepoznatljivi i potrebno je pružiti svu moguću podršku u njihovom brendiranju, poput sira, vina, pršuta, meda, ljekovitog bilja, o čemu je razgovarala sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

"Iznenađena sam svim onim sa čime me je upoznao gradonačelnik Trebinja, naročito kada je turizma u pitanju, gdje vidim velike razvojne šanse koje će iskorisititi ovaj grad, a ovo ministarstvo će mu u tome pružiti svu potrebnu podršku", kazala je ministar Gašić.

Gradonačelnik Ćurić je na konferenciji potvrdio da je sa ministarkom razgovarao o različitim temama na sastanku organizovanom prije konferencije, na kome ju je upoznao sa brojnim programima koje Trebinje provodi, u cilju sopstvenog predstavljanja, kako bi se život u ovom gradu unaprijedio.

"Radimo dosta programa, direktno, ali i indirektno vezanih za turizam, poput poljoprivrede, gdje besplatno obrađujemo vlasnicima njive, nudimo im besplatne sadnice, kako bi se proizvodila autohtona, zdrava hrana, ali se istovremeno ulaže i u turističke kapacitete, kućnu radinost, kao i u sami turistički i ugostiteljski kadar", kazao je Ćurić.

On je takođe napomenuo da se radi sve kako bi brendirali proizvodi koji su, u stvari, već sada veliki brendovi, poput sira, vina, meda, a koji se u objektima "Hercegovačke kuće" odmah po nabavci rasprodaju.

Napominjući da je "Vinarija Vukoje", kompanija koja datira iz 1982., godine, sama po sebi brend, Dijana Šišić iz ove vinarije kaže da oni odavno ispunjavaju sve preduslove da, pored zaštićenog geografskog porijekla, koje podrazumijeva i sopstvenu sirovinu, njihva vina imaju sve krakteristike jednog pravog hercegovačkog brenda.

"Naš trud, podneblje koje je idealno za uzgoj vinove loze, a ponajviše angažman kreatora svih Vukojevih vina, Radovan Vukoje, učinili su da naša vina odavno predstavljaju svjetski brend i na to smo svi mi u kompaniji vrlo ponosni", kazala je Šišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije