Privreda

Hiljade farmera blokiralo Pariz: "Makron, odgovori nam!"

Hiljade farmera blokiralo Pariz: "Makron, odgovori nam!"
Foto: Tanjug/AP | Hiljade farmera blokiralo Pariz: "Makron, odgovori nam!"

PARIZ - Francuski farmeri ogorčeni vladinom politkom koja, kako kažu, prijeti njihovom poslu, danas su u Parizu konvojima traktora ometali putnički saobraćaj.

Skoro 1.000 traktora slilo se u glavni grad Francuske sa sjevera i juga, povremeno blokirajući puteve i ulice, dok su farmeri trubili i mahali zastavama dva glavna sindikata farmera, koji su organizovali protest.

Farmeri su posuli sijeno po Šanzelizeu i zauzeli ulice koje vode ka palati na trgu Konkord, dok ih je policija za suizbijanje nereda pozivala da se raziđu, prenosi Rojters.

Na jednom od transparenata je pisalo: "Makron, odgovori nam!" Sačuvaj farmere".

Sindikati farmera zahtjevaju sastanak sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog politike za koju navode da nanosi štetu poljoprivredi.

Makronova vlada donela je Zakon o hrani sa ciljem da poboljša status poljoprivrednika, ali to nije uspjelo da otkloni nezadovoljstvo farmera.

Oni su nezadovoljni i ugovorima sa Kanadom i Južnom Amerikom koji će, kako tvrde, rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije