Privreda

Hoće li se bh. kompanije vratiti na tržište koje je nekad donosilo ogroman novac

Hoće li se bh. kompanije vratiti na tržište koje je nekad donosilo ogroman novac
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hoće li se bh. kompanije vratiti na tržište koje je nekad donosilo ogoman novac

SARAJEVO - U sklopu posjete državno-privredne delegacije Libije Bosni i Hercegovini, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je “Dan partnerstva Bosne i Hercegovine i Libije”, s ciljem ponovnog uspostavljanja saradnje i povratka bh. kompanija na ovo tržište.

Događaju su prisustvovali predstavnici više od 60 kompanija iz obje zemlje. U Državi Libiji je poslovalo više od 30 bh. kompanija, a trenutno je aktivno svega desetak. U posljednje tri godine ostvaren je izvoz u Libiju u vrijednosti od 11,2 miliona eura, a uvoza iz Libije nije bilo.

Potpredsjednik VTK BiH Zdravko Marinković istakao je da bh. kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva na libijskom tržištu, na kojem su realizirale različite infrastrukturne projekte u građevinskom sektoru te poslovale i imale proizvodne pogone u prehrambenoj industriji,  naftnom, farmaceutskom i elektro sektoru.

– Nažalost, zbog nesretnih okolnosti i dešavanja u Libiji, većina tih kompanija je bila prinuđena povući se s libijskog tržišta. Neke od njih su ostavile proizvodne pogone da miruju, a malo ih je nastavilo svoje poslovanje. Nastojimo da bh. kompanije ponovo vrate svoje pozicije na libijskom tržištu, ali i da se poveća prisutnost libijskih proizvoda u BiH – rekao je Marinković.

Mogući potencijali za saradnju su, kako je istakao Marinković, u energetskom sektoru, koji ima veliki uticaj na rast i razvoj privrede BiH, metalskom sektoru, koji u prosjeku čini oko 32 posto od ukupnog izvoza BiH te industriji namještaja, prehrambenoj i IT industriji.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavnici firmi iz sljedećih sektora: industrija čelika i metala, građevinarstvo i inžinjering, prehrana, drvna industrija, turizam i dr.

– Veze BiH i Libije u prošlosti su bile veoma jake i nadam se da će se obnoviti,  kako bi bile još jače i samoodržive. Potrebno je aktivirati partnerstva između dvije zemlje i potaći investicije u različitim oblastima, zbog čega smo upravo danas, prvi put, i to u BiH, predstavili investicijski mapu Libije – rekao je šef libijske delegacije  Isam Al Aloul.

Dodao je da poziva bh.  kompanije da učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Tripoliju kako bi uspostavile nova partnerstva i napravile snažan povratak na tržište Libije.

Nakon prezentacija potencijala bh. i libijske privrede te investicionih mogućnosti u obje zemlje, održani su i poslovni sastanci privrednika. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između VTK/STK BiH i Odbora za sajmove Države Libije, a radi unapređenja saradnje u nastupima na sajmovima i organizaciji konferencija, prenosi Biznisinfo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije