Privreda

Hotelijeri i ugostitelji: Pomoć Vlade nam je neophodna

Hotelijeri i ugostitelji: Pomoć Vlade nam je neophodna
Foto: Srna | Hotelijeri i ugostitelji: Pomoć Vlade nam je neophodna

BANJALUKA - Hotelijerima u Republici Srpskoj zbog smanjenog broja gostiju i noćenja uzrokovanog krizom pandemije virusa korona neophodna je pomoć Vlade RS jer bez toga upitno je dalje poslovanje i biće prinuđeni da otpuštaju radnike ili čak zatvaraju hotele.

Poručeno je ovo danas nakon sastanka u organizaciji Privredne komore RS o problemima sa kojima se suočavaju hotelijeri u uslovima širenja virusa korona.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, istakao je da će Vladi RS biti upućen zahtjev hotelijera da u narednim mjesecima prati stanje zaposlenosti i prihoda u hotelima, te da im se omoguće subvencije poreza i doprinosa na minimalnu platu za naredni period.

"Realno je da oni ne mogu da održe nivo zaposlenosti koji imaju s ovim brojem noćenja i gostiju, te bi država u tom paketu mjera trebalo da omogući i poreze i doprinose na minimalne plate te da ih nastavi subvencionirati i u narednim mjesecima", kaže Račić te podsjeća da od polovine marta u hotelima u RS nije bilo gostiju.

"Hoteli već od 15. marta nisu imali gotovo nijednog gosta u RS, a nakon ukidanja vanrednog stanja i na neki način liberalizacije mjera oni su počeli s radom. Očekivali su da će moći da ostvare određene prihode koji bi mogli da pokriju njihove troškove, međutim to se nije desilo. Imamo povećan broj zaraženih u RS i sve to na neki način ulijeva strah kod ljudi i ugrožava hotelsku djelatnost. U prošlom mjesecu oni su imali popunjenost svojih kapaciteta samo oko sedam odsto na nivou RS", kaže Račić.

Dodao je da je potrebno uspostaviti i dijalog s Institutom za javno zdravstvo RS da bi se definisale nove mjere za ugostiteljstvo, odnosno da se broj posjetilaca definiše za metre kvadratne, a ne za broj gostiju.

Hoteli, kako kaže, imaju primjedbe i na cijenu električne energije te će pokušati da otvore dijalog s "Elektroprivredom" u RS, kako bi se definisale nove cijene u doba novonastale krize.

"Oni jednostavno ne rade, a imaju visoke fiksne troškove, tako da su u ovom momentu cijene za električnu energiju iznad prihoda koje ostvaruju na mjesečnom nivou. Moramo otvoriti dijalog da se reprogramiraju sve postojeće obaveze hotelijera i prema 'Elektroprivredi' i prema drugim javnim komunalnim preduzećima, kao i agencijama kojima plaćaju obavezu", kaže Račić.

Podvukao je da u RS u ugostiteljstvu, turizmu i hotelijerstvu radi oko 14.000 radnika, te da se pored direktnih efekata koje ostvaruju za svoje zaposlene oni vežu i za dio prerađivačke industrije hrana i pića, koja je takođe u padu.

Radenko Damjanović, direktor hotela "Bosna" u Banjaluci, rekao je da je njihova popunjenost svega 10 odsto, što znači da je sada 90 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine.

"Ako se ne sprovedu mjere koje smo tražili, u situaciji smo da ili smanjimo broj radnika ili da ih pošaljemo na čekanje ili da zatvaramo hotel. Vremenski vrlo malo još možemo da izdržimo", rekao je Damjanović i dodao da dosad nisu otpuštali radnike, ali da nisu produžili ugovore za radnika na određeno, tako da ih je oko 15 prestalo da radi.

Miroslava Pijetlović, direktorica banjalučkog hotela "Palas", pojasnila je da u aprilu nisu imali nijedno noćenje, u maju svega 0,5 odsto, a u junu 10 odsto, što nije dovoljno za rentabilnost hotela.

"Podržali smo apel Vlade RS i zadržali sve radnike. Mi u hotelu imamo 15 radnika i ako ovo potraje nećemo moći još dugo, pošto se već finansiramo iz nekih sredstava koja smo imali na računu", rekla je Pijetlovićeva.

Dodala je da ukoliko se ne odobre njihovi zahtjevi najvjerovatnije će zatvoriti hotel, ali da su spremni i na kompromise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije