Privreda

Hrvatska dobija "novog gospodara"?

Hrvatska dobija "novog gospodara"?
Foto: Pavao Vujnovac - PPD.hr | Hrvatska dobija "novog gospodara"?

ZAGREB - Fortenova grupa bi uskoro mogla da pređe u vlasništvo jednog od najbogatijih ljudi u regionu.

Pavao Vujnovac, osnivač ENNA grupa u pregovorima je da preuzme najveću regionalnu kompaniju u privatnom vlasništvu, pišu hrvatski mediji.

ENNA i Fortenova grupa su prema prihodima dvije najveće hrvatske poslovne grupacije. Lani je ENNA završila godinu s osam milijardi evra prometa, a konsolidovani prihodi Fortenove iznosili su 5,4 milijarde evra.

Pavao Vujnovac uskoro će u svojim rukama držati obje kompanije. Jedini čovjek koji će biti moćniji od njega, primjećuje tportal, biće ministar finansija u Vladi Hrvatske Marko Primorac jer upravlja državnim budžetom od oko 28 milijardi eura. Političari ga već nazivaju novim “gospodarem Hrvatske”.

Sve se dešava kada Fortenova Grupa najavljuje je promjenu vlasničke strukture na način da sankcionisane ruske banke izlaze iz vlasništva, a novi većinski vlasnik postane firma Open Pass pod kontrolom Pavla Vujnovca.

Fortenova grupa, koja u BiH u vlasništvu ima Konzum i Sarajevski kiseljak, konačno se nalazi pred razrješenjem nezgodne i za poslovanje nepovoljne situacije u kojoj se našla kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

Ruske banke Sberbank i VTB su tada završile u vlasničkoj strukturi Fortenove kao posljedica stečaja Agrokora, kada su neplaćeni dugovi Agrokora napravljeni za vrijeme bivšeg vlasnika i uprave morali biti pretvoreni u vlasničke udjele.

Dosadašnji pokušaji izlaska ruskih banaka iz vlasničke strukture prodajom dionica penzionim fondovima i arapskom ulagaču Saifu Alktebiju nisu se uspjeli realizovati, a sada je na pomolu aranžman s drugim najvećim suvlasnikom, Pavlom Vujnovcem.

Open Pass ima sada 27 odsto vlasništva u Fortenovi, a spreman je da preuzme kompletan udio ruskih banaka od 49,99 odsto za najviše 660 miliona evra.

Odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražiće se od dioničara na skupštini, a zaključenje glasanja očekuje se 19. decembra 2023. godine.

Završetak transakcije očekuje se između prvog i drugog kvartala 2024. godine, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije