Privreda

Hrvatska dobija od EU 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta

Hrvatska dobija od EU 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta
Hrvatska dobija od EU 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković obavijestio je danas vladu da će Hrvatska od Evropske unije, iz evropskih fondova dobiti 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta i svih pristupnica.

Plenković je, kako su prenijeli hrvatski mediji, rekao da će ovaj projekat biti realizovan u tri faze i da će gradnja trajati između 2017. i 2021. godine.

"Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njen južni dio, nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterijuma za ulazak u šengenski prostor", izjavio je premijer.

On je rekao da će Evropska komisija naredne sedmice dovršiti sve interne procedure za sufinansiranje projekta putne povezanosti s južnom Dalmacijom, za izgradnju Pelješkog mosta, izgradnju pristupnih autoputeva i stonske obilaznice.

"Od EU, iz evropskog budžeta ćemo dobiti 357 miliona evra sredstava, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine", kazao je premijer Plenković.

Vlada je na sjednici u februaru donijela odluku o finansiranju pomenutog projekta inače vrijednog 430,2 miliona evra, odnosno, 3,2 milijarde kuna.

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom budžetu, Hrvatska je očekivala sufinansiranje od Evropske komisije u vrijednosti do 85 odsto ili 357,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije