Privreda

Hrvatska privreda usporila rast u 2018. godini

Hrvatska privreda usporila rast u 2018. godini
Foto: Ilustracija | Hrvatska privreda usporila rast u 2018. godini

​ZAGREB - Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske je porastao u četvrtom kvartalu 2018. godine za 2,3 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije, prema prvoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljenoj danas.

To je, kako piše Poslovni dnevnik, 18. uzastopno tromjesečje rasta hrvatskog BDP-a, ali sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je privreda porasla 2,8 posto na godišnjem nivou.

Potrošnja hrvatskih domaćinstava je u posmatranom tromjesečju povećana za 3,9 posto na godišnjem nivou, što je brže u odnosu na prethodni kvartal kada je rast iznosio 2,7 odsto.

Međutim, izvoz robe i usluga je u periodu oktobar-decembar 2018. zabilježio rast od samo 1,3 procenta u odnosu na isti period prethodne godine, usporivši znatno u odnosu prethodno tromesečje kada je taj rast bio 3,7 posto. Pri tome, izvoz robe je povećan za 0,3 odsto, a usluga za tri procenta na međugodišnje.

Istovremeno, uvoz robe i usluga je skočio za 6,6 odsto, pri čemu je uvoz robe ojačao za 9,0 posto, dok je uvoz usluga smanjen za 2,8 posto.

U četvrtom tromesečju je usprio i rast hrvatske državne potrošnje na 2,3 odsto na godišnjem nivou sa nivoa od 3,9 procenata iz prethodnog kvartala.

Rast BDP-a Hrvatske za celu 2018. godinu iznosi 2,6 posto u odnosu godinu ranije kada je dostigao 2,9 odsto, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije