Privreda

Hrvatska uskoro otvara granice za autoturiste

Hrvatska uskoro otvara granice za autoturiste
Foto: N.N. | Hrvatska uskoro otvara granice za autoturiste

Iduć sedmice Vlada Republike Hrvatske će raspravljati o predloženim mjerama za otključavanje hrvatske ekonomije nakon što su već gotovo mjesec dana na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Najiščekivanije mjere relaksacije zasigurno su one iz turizma, posebno s obzirom na pritisak nekih hrvatskih stranih emitivnih tržišta koja bi ove godine rado ljetovala na Jadranu.

U tom smislu, se za početak, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema hrtvatskim autodestinacijama s kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, moglo stići nešto posjetilaca.

- Pritom je važno da uslovi prelaska granice budu što jednostavniji jer budu li ljudi morali čekati u kolonama i ispunjavati papire, to nije prikladno ni u zdravstvenom niti u turističkom smislu, kažu za Jutarnji list sugovornici.

Kad su u pitanju smještajni objekti, za početak se predlaže otvarati one koji su "najbliže prirodi" - prvenstveno kampove, i to za početak segment mobilnih kućica s vlastitim sanitarnim čvorovima kako ne bi dolazilo do prevelikog miješanja gostiju, a otvorene će biti i kuće za odmor te privatni iznajmljivači.

Predlaže se otvaranje i kafića i restorana, ali za početak isključivo onih koji imaju terase te koji mogu osigurati dovoljnu distancu između stolova i gostiju. Razmišlja se i otvaranju različitih obrta, poput frizerskih, kozmetičarskih, pedikerskih i salona za masažu, uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i uz nošenje maski. O otvaranju teretana i fitness centara još se ne razmišlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije