Privreda

I nakon sankcija, nema dileme: Najmlađi doktor nauka u Srpskoj ostaje uz Prointer

I nakon sankcija, nema dileme: Najmlađi doktor nauka u Srpskoj ostaje uz Prointer
Foto: Ustupljena fotografija | I nakon sankcija, nema dileme: Najmlađi doktor nauka u Srpskoj ostaje uz Prointer

Treba se okrenuti domaćoj pameti i ulagati u domaće znanje koje uopšte nije malo i, jednostavno, nastaviti dalje i ne odustajati. To je jedan od recepata i jedan od odgovora Dejana Ivića, najmlađeg doktora nauka u Republici Srpskoj u oblasti energetike, na sankcije američke administracije uvedene kompaniji u kojoj godinama radi.

Mladi tim lider za energetska rješenja u kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity International Group, i danas vjeruje da se neke stvari ne mogu kupiti novcem, iako je, sa svojim znanjem i zvanjem i novac i slavu mogao da stekne bilo gdje u svijetu.

Mnogo je razloga zbog kojih mu, kako kaže, nije palo na pamet da bilo gdje ode. Domaću kompaniju, prostor i ljude koje dobro poznaje i razumije, još od studentskih dana smatrao je prednošću, a to se, tvrdi, u proteklih nekoliko godina i pokazalo. Priznaje da mu pitanje – da li je, nakon sankcija, taj stav doveo u pitanje, zvuči sasvim logično, ali logičnim smatra i svoj optimistični odgovor.

“Vjerujem da ćemo, i kao pojedinci i kao kolektiv, iz svega ovoga izaći jači i, što je još važnije, da ćemo naučiti važnu lekciju. Nije sve u stranim investicijama, mnogo potencijala i znanja imamo i ovdje, na domaćem terenu”, kaže Dejan koji ne krije da mu je odluka o sankcionisanju kompanije i čitave grupacije ostavila stotinu upitnika iznad glave.

Jedan od njih je i zašto je bilo kome, pa i Americi, čija poslovna rješenja kroz svoj rad dobro poznaje, palo na pamet da zarad svojih političkih poena i “obračuna” pokuša da sputa razvoj čitave jedne grupacije i svih onih koji, kako kaže, gledaju svoja posla, marljivo rade i usavršavaju se.

“Punih pet godina radio sam za internacionalne kompanije i odlično znam kako taj svijet funkcioniše i kakvi su im aršini. Zato sam se i odlučio da karijeru gradim u domaćoj kompaniji u kojoj radim sa svojim ljudima, biram saradnike i u kojoj od prvog dana imam odriješene ruke za praćenje svjetskih trendova, usavršavanje i napredovanje. Kad sam prošle godine otišao u Beograd da odbranim doktorat, čitav moj kolektiv, a prije svega kolege iz sektora automatizacije, stajali su iza mene, imali razumijevanja za sve što sam radio i bili mi nevjerovatna podrška. Zato cijeloj kompaniji mnogo toga dugujem”, kaže Dejan.

Što se doktorata tiče, baveći se automatizacijom srednjenaponskih distributivnih mreža, sa naglaskom na formiranje petlje na distributivnim mrežama i integraciju uređaja energetske elektronike, spojio je teoriju i praksu. Konkretan rezultat svega toga su dva potpuno nova, upravljačka algoritma koji omogućavaju da se ti novi uređaji implementiraju na već postojećim sistemima upravljanja.

“Ovdje je napravljen neki kostur, obrazac za alogortime, laboratorijski setap koji može u praktičnu implementaciju na konkretnoj distributivnoj mreži. Mi u Prointeru i Infinity grupaciji već radimo nešto slično, a ja sam radio i na instalaciji inteligentnih rastavljača na jednom od dalekovoda i podizanju sistema za daljinsko upravljanje, vršeći testiranje na terenu“, objašnjava Dejan kojem se, zbog brojnih obaveza i planova, i ovog novog ponedjeljka i nove radne sedmice ništa neće promijeniti.

On gura dalje.  

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije