Privreda

IKEA dobila konkurenciju

IKEA dobila konkurenciju
Foto: Pixabay/Ilustracija | IKEA dobila konkurenciju

Novi jeftini lanac namještaja širi svoje poslovanje u Njemačkoj i niskim cijenama konkuriše gigantu IKEA. Kupci mogu očekivati više poslovnica u svojoj blizini.

Velika imena u industriji namještaja suočavaju se s neočekivanim izazovom koji bi mogao poljuljati ravnotežu na njemačkom tržištu namještaja.

Dok je IKEA do sada neosporno držala glavnu poziciju, na tržište sada ulazi jeftinija konkurencija. Novi, pristupačni lanac namještaja planira otvoriti više trgovina u Njemačkoj, što će izazvati pomutnju, posebice u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prenosi Fenix magazin pozivajući se na pisanje njemačkih medija.

Najavom da će u skoroj budućnosti otvoriti više poslovnica u Njemačkoj, JYSK šalje jasnu poruku velikom švedskom divu.

Kompanija bilježi snažan rast prodaje u svijetu i Njemačkoj. U finansijskoj godini 2022./23. kompanija je ostvarila promet od 38,5 milijardi danskih kruna (5,2 milijarde evra) na globalnom nivou i 1,172 milijarde danskih kruna u Njemačkoj.

Unatoč izazovnim tržišnim uslovima, JYSK planira otvoriti više trgovina i predstaviti novi “Store Concept 3.0”. Ulaže se i u logistiku i kadrove, a dosadašnjeg predsjednika uprave zamijenio je Rami Jensen.

Dok je IKEA poznata po ogromnim trgovinama i širokom asortimanu proizvoda, JYSK se oslanja na drugačiju strategiju. Ova trgovina namještaja impresionira kvalitetom proizvoda po pristupačnim cijenama i snažnom prisutnošću u urbanim sredinama.

Otvaranje novih JYSK poslovnica ne samo da će povećati konkurenciju u maloprodajnom sektoru namještaja, već bi potencijalno moglo imati i pozitivan učinak na potrošače.

Ovaj razvoj predstavlja zanimljivu prekretnicu u maloprodaji namještaja koja bi mogla uticati na ponašanje kupaca pri kupovini. Sve veća prisutnost JYSK-a takođe bi mogla potaknuti druge trgovce da preispitaju svoje taktike.

To bi im omogućilo pronalaženje novih načina za preživljavanje na ovom visoko konkurentnom tržištu.

Dok se IKEA prije smatrala simbolom jeftinog i modernog namještaja, širenje JYSK-a moglo bi iz temelja promijeniti pravila igre na njemačkom tržištu namještaja. Kupci će s uzbuđenjem vidjeti kako će ovaj razvoj uticati na njihove kupovne navike i industriju u cjelini, navode njemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije