Privreda

IRB: Povjerioci Banke Srpske odlučili da nema diobe novca

IRB: Povjerioci Banke Srpske odlučili da nema diobe novca
Foto: N.N. | IRB: Povjerioci Banke Srpske odlučili da nema diobe novca

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS saopštila je da ona nije blokirala 40 miliona KM na računu Banke Srpske u stečaju i da je Skupština povjerilaca, a ne IRB, donijela odluku da se nisu se stekli uslovi za diobu, odnosno da je preduslov za diobu rezervisanje sredstava za namirenje povjerilaca do okončanja parnica koje se vode.

Capital je juče objavio da su svi kupci koji su na posljednjoj licitaciji kupili imovinu Banke Srpske u stečaju platili izlicitirane iznose te da banka na računu trenutno ima 40 miliona KM, ali da je taj novac blokiran jer se Investiciono-razvojna banka (IRB) protivi diobi.

U IRB-u, međutim, tvrde da oni ništa ne blokiraju, te da nije tačno da sud treba da odluči o žalbi IRB-a.

“IRBRS nije imala potrebu da ulaže žalbu jer je sud svojim rješenjem od 23. aprila 2018. godine usvojio prigovor Fonda stanovanja, Fonda za razvoj i zapošljavanje i Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske kojima upravlja IRBRS na prijedlog prve djelimične diobe u iznosu od 17 miliona KM, iz razloga što nisu bila rezervisana sredstva vezana za sudske postupke koji se vode radi utvrđivanja statusa izlučnih povjerilaca”, navodi se u dopisu.

IRB tvrdi i da su fondovi tražili preuzimanje svog kreditnog portfolia u skladu sa ugovorenim obavezama Banke Srpske, prije uvođenja privremene uprave, te da su podnijeli sudu tužbu prije pokretanja postupka likvidacije i već započete postupke nastavili nakon nepriznavanja statusa izlučnog povjerioca u stečaja.

“To je njihovo legitimno pravo, kao što je i zakonska obaveza da se u stečaju po pokrenutim sudskim postupcima vrše rezervacije sredstava“, kažu u IRB-u i dodaju da prijedlozi stečajne upravnice za prvu, kao i za drugu djelimičnu diobu sredstava koja je predložena na Skupštini povjerilaca Banke Srpske u stečaju nisu dobili podršku povjerilaca na održanoj Skupštini.

IRB je iznijela zamjerke i na tvrdnju stečajne upravnice Banke Srpske Mirjane Golić da „cilj stečaja nije oročavanje novca po bankama, već namirenje povjerilaca“.

„Neoročavanje sredstava i neostvarivanje prihoda po osnovu kamata, a Banka Srpske po ovom osnovu ima „0 prihoda“, je štetno za stečajnu masu, o čemu bi organi stečaja morali voditi računa“, dodaje se u dopisu.

S druge strane, stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić kaže da je činjenica da su oni podnijeli žalbu i da je sada sve na sudu.

„Sud treba donijeti rješenje. Oni mogu pričati šta hoće, ali suština je da oni imaju priznato potraživanje, podnijeli su tužbu za izlučna prava i uložili prigovor na prvu diobu. Na Okružnom privrednom sudu je odluka po tužbi za izlučna prava, a na Višem privrednom sudu dio koji se odnosi na prigovor, jer smo mi uložili žalbu nakon što je prvostepeni sud prihvatio njihov prigovor. Dok Viši privredni sud ne donese odluku o tome, blokirana je podjela novca povjeiocima“, kazala je Golić.

Ona je istakla i da Skupština povjerilaca ne raspravlja o prigovoru o diobi, već sud.

IRB je jedan od najvećih povjerilaca Banke Srpske, ima predstavnike u Skupštini povjerilaca, kao i svog predstavnika u Odboru povjerilca.

IRB je uložila prigovor na odluku o prvoj djelimičoj diobi 17,7 miliona KM koju je donio Odbor povjerilaca banke.

Okružni privredni sud je prihvatio njihovu žalbu, ali rješenje o usvajanju njihove žalbe još nije konačno, jer se na njega žalila Banka Srpske, što je Capital i naveo u tekstu.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić rekla je juče za Capital banka na računu trenutno ima 40 miliona KM, ali da je taj novac blokiran dok sud ne donese konačnu odluku u vezi sa žalbom IRB-a na odluku o prvoj djelimičnoj diobi.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije