Privreda

IRB RS opravdala svoje postojanje

IRB RS opravdala svoje postojanje
Foto: Velibor Tripić | IRB RS opravdala svoje postojanje

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS) opravdala je sve razloge svog postojanja, potrebna je Srpskoj, a potrebno je i da se dodatno ojača zarad nastavka podrške privredi.

Rekao je ovo Radovan Višković, premijer Republike Srpske, povodom 15 godina postojanja Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS).

Višković je dodao da je IRB RS do sada uložila više od 2,8 milijardi KM u privredu, ističući da se pomoć IRB-a posebno pokazala na planu stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova.

"Nažalost, 2020. godine pojavio se virus korona i IRB je išla u pravcu da našim privrednicima koji su imali kredite u IRB-u daje dodatne grejs periode, da smanji izlaznu kamatnu stopu i to je na neki način spasilo značajan dio naših privrednih subjekata", rekao je Višković.

Istakao je da je IRB više od 600 miliona KM plasirala u hartije od vrije-dnosti ovdašnjih privrednih subjekata, te uputila više od pet miliona KM grant sredstava lokalnim zajednicama za njihove projekte.

Dodao je da je cilj da IRB RS nastavi da radi u interesu Republike Srpske i njenih stanovnika. Višković je dobio i zahvalnicu za doprinos radu IRB-a.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB RS, rekao je da je ova finansijska usta-nova ostavila neizbrisiv trag u društveno-ekonomskom životu Srpske, što je pokazano i u vremenu pandemije.

"Ostali smo oslonac privredi, stano-vništvu i Republici Srpskoj", istakao je Vrhovac, dodajući da je IRB, zajedno sa Vladom RS, pomagla privredi i sta-novništvu raznim mjerama, kao što su grejs periodi, moratorijumi na kredite i drugim olakšicama.

On je podsjetio na značaj ranije organizovane IRB-ove međunarodne konferencije "Invest Srpska", koja je bila odgovor na izazove u postpandemiji virusa.

"Plan je i da početkom naredne godine dobijemo investicioni profil Srpske", rekao je Vrhovac.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, zahvalila je IRB-u za  kreditni doprinos privredi Republike Srpske.

"IRB je sve vrijeme radila da pomogne i unaprijedi biznis u Srpskoj, ali i pomogne fizičkim licima i mladim bračnim parovima da obezbijede stambeni prostor", rekla je Vidovićeva, koja je takođe dobila zahvalnicu za doprinos radu IRB-a.

Dodala je da je u planu prekompozicija IRB-a kako bi ova banka dobila veća ovlaštenja, značaj i poslove.

O značaju IRB-a, posebno u vrijeme pandemije, govorili su juče i Vjekoslav Petrićević, ministar privrede i predu-zetništva RS, kao i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije