Privreda

IRB RS podržala Projekat finansijske pismenosti

IRB RS podržala Projekat finansijske pismenosti
Foto: IRB RS | IRB RS podržala Projekat finansijske pismenosti

BANJALUKA - Trećim predavanjem o finansijskoj pismenosti koje je održano danas u Banjaluci završen je ciklus od tri radionice u sklopu Projekta finansijske pismenosti Udruženja ekonomista SWOT, koji je podržala Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS).

"Cilj projekta je bolje razumijevanje finansijskih tržišta u uslovima razvojnih promjena i njihov uticaj na kretanja u domaćem finansijskom i realnom sektoru. Predavanja su prethodno održana na Palama i u Bijeljini", saopšteno je iz IRB RS.

Iz IRB-a navode da su radionice namijenjene prvenstveno mladima i studentima, koji su na početku ili im slijedi profesionalna karijera i lično osamostaljivanje, zbog čega je korisno da steknu znanja i razviju svijest o potrebi preuzimanja brige i lične odgovornosti za obezbjeđenje finansijske sigurnosti i zaštitu imovine.

Dio predavanja bio je posvećen ulozi IRB RS i konceptu razvojnog bankarstva, kao i karakteristikama i prednostima razvojnog u poređenju sa komercijalnim finansiranjem.

"Obrađivane su teme sagledavanja globalnih kretanja i njihovih uticaja na finansijska tržišta u međunarodnim okvirima i kod nas, rast referentnih kamatnih stopa i njihov uticaj na kamatna kretanja za privredu i stanovništvo u Republici Srpskoj, koji su mehanizmi zaštite od kamatnih udara i kako ih efikasno koristiti u našim uslovima, koje su prednosti kredita IRBRS kada je u pitanju zaštita njihovih korisnika od pretjeranih kamatnih udara, u odnosu na ponudu komercijalnih banaka", saopšteno je iz IRB RS.

Organizator današnjeg predavanja je Agencija za osiguranje Republike Srpske sa temom finansijske pismenosti u osiguranju, koje za cilj ima podizanje svijesti građana o važnosti i ulozi osiguranja.

Aktivnosti u okviru projekta Finansijske pismenosti nastavljaju se kampanjom u medijima i na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije