Privreda

IRB RS sa Arno Gujonom o projektima u Srpskoj

IRB RS sa Arno Gujonom o projektima u Srpskoj
Foto: N.N. | IRB RS sa Arno Gujonom o projektima u Republici Srpskoj

BEOGRAD - Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske razgovarala je juče u Beogradu sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom o ekonomskom osnaživanju lokalnih sredina i mogućnostima saradnje na realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj.

Tokom razgovora poseban naglasak stavljen je osnaživanje povratnika, malih poljoprivrednika i stočara.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu o ekonomskom osnaživanju lokalnih sredina u Republici Srpskoj Arno Gujon rekao je da već postoji dobro iskustvo sa pilot projektima za održivi razvoj koji su pokrenuti prije dvije godine.

"U Bosanskom Petrovcu smo podržali stočare kojima smo obezbijedili steone junice, a podržali smo i poljoprivrednike u Posavini i pčelare u Grahovu obezbjeđujući im pomoć u mehanizaciji. Sličan projekat smo uspješno sproveli i prošle godine na sjeveru Crne Gore. Zato vjerujem da možemo, jednako uspješno, da nastavimo ove godine sa sličnim projektima u Republici Srpskoj", rekao je Gujon.

Delegacija IRB RS upoznala je direktora Uprave sa dosadašnjim rezultatima na realizaciji projekta Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, putem kojega je podržana realizacija 69 projekata u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske, za šta je obezbijeđeno 5,5 miliona KM.

Dodaju da su ova sredstva odobravana na bespovratnoj osnovi.

Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima zajedničke realizacije projekata lokalnog razvoja putem uspostavljenog Finansijskog mehanizma kojim upravlja IRB RS. Ocijenjeno je kako je postizanje dugoročne održivosti ovog Mehanizma u najboljem interesu daljeg društveno-ekonomskog razvoja Republike Srpske i njenih lokalnih zajednica, saopštili su iz IRB RS.

Navode da je dogovoren nastavak saradnje na dizajniranju modela podrške lokalnom ekonomskom razvoju i osnaživanju ruralnih sredina u kojem bi, pored IRB RS, učestvovala i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U delegaciji IRB RS u Beogradu su boravili Ivan Vidović, v.d. izvršnog direktora za pravne poslove i međunarodnu saradnju i Mirko Bošnjak, direktor Sektora za međunarodnu saradnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije