Privreda

IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske

IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske
Foto: N.N. | IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske
N.N.

BANJALUKA – Svi kupci koji su na posljednjoj licitaciji kupili imovinu Banke Srpske u stečaju platili su izlicitirane iznose i u narednim danima će i formalno postati novi vlasnici.

Banka na računu trenutno ima 40 miliona KM, ali taj novac je i dalje blokiran i ne može biti podijeljen povjeriocima, jer se Investiciono-razvojna banka (IRB) protivi diobi, potvrdila je za CAPITAL stečajna upravnica banke Mrijana Golić.

Najznačajnija imovina koju je banka prodala na licitaciji održanoj krajem maja je poslovna zgrada u Banjaluci i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher).

"Svi kupci su uplatili izlicitirane iznose, ukupno nešto više od 7,8 miliona KM. U toku je priprema za notarsku obradu i prenos vlasništva", kazala je Golić.

Ona je istakla da se na računu banke nalazi više od 40 miliona, ali da taj novac ne može biti podijeljen povjeriocima, jer je u toku sudsko odlučivanje po žalbi IRB-a na odluku o diobi novca.

Radi se o žalbi kojom je IRB tražila od suda da stavi van snage odluku Odbora povjerilaca Banke Srpske o prvoj djelimičnoj diobi 17,7 miliona KM. Nakon što je prvostepeni sud prihvatio njihovu žalbu, Banka Srpske je podnijela žalbu i spor je sada na Višem privrednom sudu u Banjaluci.

"Sud treba da donese odluku po žalbi IRB. Novca ima za podmirenje svih povjerilaca koji nisu uticali na poslovanje banke i za dio povezanih lica koji se nalaze u petom suspendovanom isplatnom redu, ali je zbog IRB-a stečaj blokiran do daljeg", rekla je Golić.

Dodala je i da je slala pet urgencija kako bi se ubrzali sporovi sa IRB-om i ubrzao stečaj, ali da te urgencije nisu imale nikakvog efekta.

"Cilj stečaja nije oročavanje novca po bankama, već namirenje povjerilaca", rekla je Golić.

Ona je istakla i da je, nakon prodaje zgrade banke u Banjaluci, donesena odluku da Banka Srpske od novog vlasnika iznajmi jedan sprat u kojem će nastaviti da obavlja poslove dok je u stečaju.

Kazala je i da će u narednom periodu na prodaju biti ponuđen i kreditni portfolio. Kao drugo rješenje navela je mogućnost da povezana lica preuzmu taj portfolio.

Na licitaciji održanoj 28. maja Banka Srpske prodala je zgradu u Banjaluci za 5,03 miliona KM firmi ABC Finance i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher) koji je za 1,08 miliona KM kupio Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Pored ovih, prodata je i brojna druga imovina.

(NN/capital.ba)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije