Privreda

Pratite nas na Google news

IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske

IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske
Foto: N.N. | IRB blokirao 40 miliona KM povjerilaca Banke Srpske
N.N.

BANJALUKA – Svi kupci koji su na posljednjoj licitaciji kupili imovinu Banke Srpske u stečaju platili su izlicitirane iznose i u narednim danima će i formalno postati novi vlasnici.

Banka na računu trenutno ima 40 miliona KM, ali taj novac je i dalje blokiran i ne može biti podijeljen povjeriocima, jer se Investiciono-razvojna banka (IRB) protivi diobi, potvrdila je za CAPITAL stečajna upravnica banke Mrijana Golić.

Najznačajnija imovina koju je banka prodala na licitaciji održanoj krajem maja je poslovna zgrada u Banjaluci i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher).

"Svi kupci su uplatili izlicitirane iznose, ukupno nešto više od 7,8 miliona KM. U toku je priprema za notarsku obradu i prenos vlasništva", kazala je Golić.

Ona je istakla da se na računu banke nalazi više od 40 miliona, ali da taj novac ne može biti podijeljen povjeriocima, jer je u toku sudsko odlučivanje po žalbi IRB-a na odluku o diobi novca.

Radi se o žalbi kojom je IRB tražila od suda da stavi van snage odluku Odbora povjerilaca Banke Srpske o prvoj djelimičnoj diobi 17,7 miliona KM. Nakon što je prvostepeni sud prihvatio njihovu žalbu, Banka Srpske je podnijela žalbu i spor je sada na Višem privrednom sudu u Banjaluci.

"Sud treba da donese odluku po žalbi IRB. Novca ima za podmirenje svih povjerilaca koji nisu uticali na poslovanje banke i za dio povezanih lica koji se nalaze u petom suspendovanom isplatnom redu, ali je zbog IRB-a stečaj blokiran do daljeg", rekla je Golić.

Dodala je i da je slala pet urgencija kako bi se ubrzali sporovi sa IRB-om i ubrzao stečaj, ali da te urgencije nisu imale nikakvog efekta.

"Cilj stečaja nije oročavanje novca po bankama, već namirenje povjerilaca", rekla je Golić.

Ona je istakla i da je, nakon prodaje zgrade banke u Banjaluci, donesena odluku da Banka Srpske od novog vlasnika iznajmi jedan sprat u kojem će nastaviti da obavlja poslove dok je u stečaju.

Kazala je i da će u narednom periodu na prodaju biti ponuđen i kreditni portfolio. Kao drugo rješenje navela je mogućnost da povezana lica preuzmu taj portfolio.

Na licitaciji održanoj 28. maja Banka Srpske prodala je zgradu u Banjaluci za 5,03 miliona KM firmi ABC Finance i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher) koji je za 1,08 miliona KM kupio Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Pored ovih, prodata je i brojna druga imovina.

(NN/capital.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije