Privreda

Pratite nas na Google news

Iako je uložio 200 miliona, Srbin se ništa neće pitati u Krašu?

Iako je uložio 200 miliona, Srbin se ništa neće pitati u Krašu?
Foto: N.N. | Iako je uložio 200 miliona, Srbin se ništa neće pitati u Krašu?
N.N.

Mesna industrija Pivac, najveći dioničar Kraša (oko 32% glasova), ispunila je svoju formalnu obavezu iz propisa o preuzimanju, i to, čini se, pro forma.

Svim dioničarima Kraša ponuđena je cijena za otkup koja je praktično na granici zakonske. Riječ je o 430 kuna, što će teško koga "zaboljeti".

Kako piše hrvatski Poslovni dnevnik, na tržištu je zadnja cijena bila 1050 kuna , pa se ne očekuje da će sama ponuda ubrzati priču prema raspletu. Navodno se kroz dva mjeseca očekuje brži tempo, pa i rasplet u kojem će između ostalog Pivcu, nakon što prođu rokovi po proceduri, nakon dužeg vremena biti odriješene ruke.

Hoće li Pivac ponovo kupovati dionice Kraša još niko ne može znati. Drugi po veličini, dioničar srpski biznismen Nebojša Šaranović koji drži Kraševu dionicu visoko, nakon investicije u Kraš veće od 200 miliona kuna, ima komplikovaniju situaciju.

Puno je uložio u kontrolni udio (25% - zbog velikog trezora), ali nema uticaj na kompaniju i otvara se pitanje kad će ga imati. Stvara li to sve veću nervozu, tek će se pokazati, tim više što se mogući plan oko privlačenja dijela ESOP-a evidentno izjalovio.

Tu su i drugi limiti poput naloga za prodaju zainteresovanih dioničara koji su dionicu još više digli, čak na 1.500 kuna. Tako se "bitka" između hrvatskog i srpskog investitora za Kraš u ovoj fazi, barem po javnosti vidljivim akcijama, do daljnjega najvjeroatnije odgađa.

Kako su pozicije ovako ukopane, iako Pivci ne djeluju s Kraševim ESOP-om, neki poznavaoci ocjenjuju da je Pivac poželjniji partner od Šaranovića, najviše zbog geneze i odnosa dioničara prema biznisu i budućnosti kompanije. Ali i ti sagovornici ističu tek jednu riječ - status quo, te tvrde da će svima trebati još puno živaca.

U nastavku priče pratiće se potezi Uprave i radnika. Riječ je i o očitovanju Uprave o ponudi Pivaca, kao i pitanje što će o njoj reći Radničko vijeće. 

Osim toga, u predstojećem razdoblju postoji mogućnost aktivnijeg uključivanja Nadzornog odbora Kraša, koji bi po mišljenju nekih za rasplet situacije mogao postati odlučujuće tijelo. Pod kontrolom je Pivca i ESOP društva, koji kontrolišu oko 60 odsto glasova kad je riječ o skupštini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije