Privreda

Ilon Mask Portoriku donirao solarne panele

Ilon Mask Portoriku donirao solarne panele
Foto: NN Arhiva | Ilon Mask Portoriku donirao solarne panele
Srna

VAŠINGTON - Američki preduzetnik Ilon Mask ispunio je obećanje i poslao solarne panele u Portoriko, gdje je uragan nedavno nanio veliku štetu sistemu za prenos električne energije.

Maskova kompanija "Tesla" ugradila je panele i baterije za skladištenje energije u dječijoj bolnici u San Huanu. Baterije će obezbjeđivati energiju kada ne bude dovoljno sunčeve svjetlosti.

Kompanija je objavila da je ovo "prvi od mnogih" ovakvih projekata koji će zaživjeti, prenio je Bi-Bi-Si.

Mask je donirao 250.000 dolara sopstvenog novca humanitarnoj akciji u Portoriku, gdje mnogi ljudi i dalje žive bez električne energije.

On je ranije ovog mjeseca obećao da će "Tesla" pomoći u obnavljanju energetske infrastrukture na ovoj američkoj ostrvskoj teritoriji.

Guverner Portorika Rikardo Roselo zahvalio je "Tesli" na radu u bolnici i rekao da se može razgovarati o ostalim projektima.

Ugovor vrijedan 300 miliona dolara za popravku elektromreže nedavno je dodijeljen maloj američkoj firmi koja postoji tek dvije godine i ima samo dvoje zaposlenih.

Odluku vlasti Portorika kritikovali su članovi američkog Kongresa, a Roselo ju je branio.

On je rekao da je kompanija "Vajtfiš enerdži holding" bila jedina koja je ispunila zahtjeve Portorika kada je riječ o dovoljno niskoj cijeni.  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije