Privreda

Imovina "Agrokomerca" ponovo na bubnju

Imovina "Agrokomerca" ponovo na bubnju
Foto: N.N. | Imovina "Agrokomerca" ponovo na bubnju

CAZIN - Pred Općinskim sudom u Cazinu će se 3. oktobra održati prva javna prodaja nekretnina koje pripadaju kompaniji "Agrokomerc" iz Velike Kladuše.

Radi se o poslovnom kompleksu nekadašnje mesne industrije u cazinskom naselju Pjanići sa zemljištem koje pripada tom objektu. Prodaja će se održati kroz javno nadmetanje radi naplate potraživanja "Agrokomerca" prema većem broju fizičkih i pravnih lica.

Među potražiocima prevladavaju mahom fizička lica, ali ima i poneko pravno, poput firme "Lijanovići" iz Širokog Brijega, koja po presudi iz 2016. potražuje 217.704 maraka.

Na prodaju će biti ponuđena poslovna zgrada površine od 31.898 metara kvadratnih i zemljište uz privrednu zgradu u površini od 80.815 kvadrata, te poslovna zgrada u privredi u površini od 29.046 m2 u naselju Tržačka Raštela.

Tržišna vrijednost nekretnina iznosi 35.157.150 maraka, utvrđena po vještaku građevinske struke, a prodaja će biti obavljena usmenim nadmetanjem, s tim da se na prvom ročištu nepokretnosti neće moći prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti.

U objektima koji su ponuđeni na prodaju u prijeratnom periodu se prerađivalo meso purana, po kojem je "Agrokomerc" nadaleko bio poznat, a tu je bila smještena i kafilerija koja je nekadašnjeg velikokladuškog giganta svrstavala među najveće proizvođače stočnog brašna.

Na ovaj način nastavlja se rasprodaja imovine "Agrokomerca", a u proteklim godinama, zbog ogromnih dugovanja prema potražiocima i utuživanja od strane povjerilaca, rasprodani su brojni objekti koji su bili srce ove prehrambene industrije.

Tako je prije dvije godine prodata i poslovno-upravna zgrada u samom centru Velike Kladuše, inače jedan od simbola "Agrokomerca" i Velike Kladuše.

Najveći dio respektabilne imovine ranije je prodat kompaniji "AC Food" iz Sarajeva, koja posluje u sastavu "AS holdinga", a u tom paketu prodate su i licence za mnoge od prehrambenih brendova po kojima je "Agrokomerc" bio poznat.

U poslijeratnom periodu preduzeće se nalazi u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a ukupna dugovanja "Agrokomerca" ranije su procijenjena na preko 135 miliona maraka, s tim da se gotovo polovina dugova odnosi na neisplaćene plate zaposlenima te obaveze prema društvenim fondovima. Jedno od prava koje su preostali radnici zbog toga lišeni jeste i zdravstveno osiguranje, pa su godinama primorani da sami plaćaju svoje liječenje.

U Sindikatu radnika ove firme su ogorčeni što su u proteklim godinama privatnim kompanijama prodati najvitalniji dijelovi "Agrokomerca" te je time onemogućeno da preduzeće jednog dana eventualno stane na zdrave noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije