Privreda

Pratite nas na Google news

Indonezija uvodi porez na slatka pića, automobile i plastične vrećice

Indonezija uvodi porez na slatka pića, automobile i plastične vrećice
Foto: Antara | Indonezija uvodi porez na slatka pića, automobile i plastične vrećice
Fena

Indonezijska ministarka finansija predložila je danas dodatno oporezivanje zaslađenih pića, vozila koja emituju ugljen dioksid i plastičnih vrećica zbog kontrole njihove potrošnje.

Današnji prijedlog ministarke Sri Mulijani Indravati uslijedio je nakon slabe naplate poreza. Najjača ekonomija u jugoistočnoj Aziji imala je spor rast u 2019. Indonezija je prošle godine imala manjak prihoda od gotovo 15 milijardi dolara zbog slabe dobiti kompanija i pada izvoza.

"Prijedlog je da se nametne porez u rasponu od 1.500 rupija do 2.500 rupija (0,11 do 0,18 dolara) po litri na napitke zaslađene šećerom, umjetne napitke poput čaja u flašama, kafe, gaziranih bezalkoholnih pića i energetskih napitaka", rekla je ministarka.

Cilj je smanjiti konzumaciju slatkih pića, rekla je Indravati, tvrdeći da je učestalost dijabetesa i pretilosti u stalnom porastu u posljednjij deceniji.

U 2018. godini registrovano je da dva odsto Indonežana u dobi od 15 i više godina ima dijabetes, u poređenju s 1,1 odsto u 2007. godini, dok je broj pretilih odraslih osoba porastao s 10,5 odsto u 2007. godini na 21,8 odsto u 2018. godini.

Indravati je takođe iznijela prijedlog za uvođenje poreza od 200 rupija na plastične vrećice, što parlament još nije odobrio. Teret, iako mali, može prepoloviti potrošnju indonezijskih plastičnih vrećica na 53.533 tona godišnje, tvrdi ministarka

Vlada takođe želi uvesti carine na vozila koja emituju ugljen dioksid kao dio napora za kontrolu zagađenja. Tarife bi se razlikovale u zavisnosti od nivoa emisije i drugig aspekata, rekla je ministarka, ne navodeći pojedinosti, prenosi Reuters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije