Privreda

Industrijska proizvodnja FBiH u decembru veća za 2,9 odsto

Industrijska proizvodnja FBiH u decembru veća za 2,9 odsto
Foto: Ilustracija | Industrijska proizvodnja FBiH u decembru veća za 2,9 odsto

SARAJEVO - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH (FBiH) u decembru prošle godine veća je za 2,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na decembar 2020. za 7,4 odsto.

U decembru, u odnosu na novembar lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 6,9 odsto, energije za 5,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 2,7 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,1 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u decembru prošle godine veća je za 28 odsto u odnosu na isti mjesec 2020, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 7,1 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 1,9 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u decembru lani, u odnosu na prethodni mjesec veća je za 16,7 odsto u vađenju ruda i kamena, u prerađivačkoj industriji veća je za tri odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,7 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji veća je za 10,9 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,4 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 8,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije