Privreda

Industrijska proizvodnja u EU napokon raste, ima li pomaka u BiH?

Industrijska proizvodnja u EU napokon raste, ima li pomaka u BiH?
Foto: Pixabay | Industrijska proizvodnja u EU napokon raste, ima li pomaka u BiH?

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Rast industrijske proizvodnje u Evropi mogao bi se preliti i na tržište Bosne i Hercegovine, te bi ova grana privrede nakon drastičnog pada u prethodnoj godini mogla krenuti uzlaznom putanjom.

Naime, prema podacima Eurostata, industrijska proizvodnja u evrozoni i Evropskoj uniji u decembru 2023. zabilježila je najveći rast od avgusta 2022. godine.

"Industrijska proizvodnja u zoni evra i 27-članom bloku porasla je u decembru za 2,6 odsto na mjesečnom nivou, što je u suprotnosti sa tržišnom prognozom o padu od 0,2 procenta. Decembarska brojka evrozone uslijedila je nakon revidiranog povećanja od 0,4 odsto u novembru", navodi se u podacima.

Dodaje se da je industrijska proizvodnja u evrozoni u decembru 2023. u poređenju sa novembrom porasla za kapitalna dobra za 20,5 odsto, za trajna potrošna dobra za 0,5, za energiju 0,3 i za netrajna potrošna dobra za 0,2 odsto, dok je proizvodnja opala za 1,2 odsto za intermedijernu robu.

"Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (23,5 odsto), Nizozemskoj (6,6 odsto) i Danskoj (5,6 odsto). Najveći mjesečni pad zabilježen je u Sloveniji (7,4 odsto), Hrvatskoj (4,3 odsto) i Finskoj (2,7 odsto).

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja je porasla za 1,2 odsto kako u zoni evra tako i u EU. Prosječna godišnja industrijska proizvodnja za 2023. opala je za 2,4 odsto u evrozoni, a dva odsto u EU", stoji u ovim podacima.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, industrijska proizvodnja je prošle godine bila niža za 3,8 odsto u poređenju sa 2022. godinom.

"Tako je ukupna industrijska proizvodnja u BiH u decembru, a u poređenju s novembrom, manja za 0,8 odsto, dok je u poređenju s decembrom 2022. godine manja za osam odsto. Na mjesečnom nivou zabilježen je rast proizvodnje intermedijarnih proizvoda i energije. Poredeći s decembrom 2022. godine najveći pad evidentiran je kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju", piše u podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Predrag Mlinarević rekao je za "Nezavisne novine" da je rast industrijske proizvodnje u EU pretpostavka za rast naše industrijske proizvodnje imajući u vidu da i onaj resursno intenzivni dio naše industrije, kao i segment prerađivačke industrije direktno zavisi od industrija EU.

"Naša izvozno orijentisana industrija dio je proizvodnih mreža evropskih firmi, o čemu najbolje govori podatak da tamo izvozimo preko 70% od ukupnog izvoza. Sa druge strane, podaci o rastu industrijske proizvodnje u EU u decembru prošle godine su rezultat oporavka tražnje usljed obaranja inflacije. U drugoj polovini 2023. godine EU je obuzdala inflaciju približivši je monetarnom cilju od 2%, što je omogućilo da sa istim dohocima dođe do rasta tražnje za industrijskim proizvodima, što je posljedično vodilo rastu industrijske proizvodnje", objašnjava Mlinarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije