Privreda

Industrijska proizvodnja u junu manja za 6,6 odsto

Industrijska proizvodnja u junu manja za 6,6 odsto
Foto: Pixabay | Industrijska proizvodnja u junu manja za 6,6 odsto

SARAJEVO - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u junu manja je za 6,6 odsto nego u maju, a za 7,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u junu manja je za 15,5 odsto u odnosu na maj, energije za osam odsto, kapitalnih proizvoda za 6,7 odsto, za koliko je manja i proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 0,3 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 9,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,1 odsto, energije za 5,5 odsto, a kapitalnih proizvoda za 2,1 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u FBiH u junu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom manja je za 8,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, u vađenju ruda i kamena za 7,9 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 5,7 odsto.

U junu u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 3,3 odsto, dok je manja za 16 odsto u vađenju ruda i kamena, a u prerađivačkoj industriji za 8,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije