Privreda

Inflacija u Americi blago ojačala

Inflacija u Americi blago ojačala
Foto: Pixabay | Inflacija u Americi blago ojačala

Inflacija u SAD-u blago je ubrzala u veljači, odražavajući znatno blaži pad cijena benzina i plina, pokazao je danas izvještaj ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećoj svjetskoj privredi iznosila je u februaru 3,2 posto, pokazuju podaci ministarstva. U januaru iznosila je 3,1 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,8 odsto i bila je manja za 0,1 postotni bod nego u januaru, prema izračunima ministarstva. Hrana je u februaru poskupjela 1,0 odsto, nešto blaže nego početkom godine.

Benzin je pak pojeftinio za 3,9 posto u odnosu na prošlogodišnji februar. U januaru cijene su mu bile niže za 6,4 posto nego prije godinu dana. Kućanstva su u februaru izdvajala 8,8 posto manje za plin. U januaru bio je jeftiniji čak 18 posto nego godinu dana ranije. 

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene porasle su u februaru za 0,4 posto, nešto jače nego početkom godine. Isti postotni rast bilježile su i kada se isključe energija i hrana, kao i u januaru, pokazuju tablice ministarstva.

Zamjetno su na mjesečnom nivou skočile cijene benzina, za gotovo četiri posto, nakon što su u januaru bile pale više od tri posto. Cijene hrane ostale su pak na nivou iz januara, kada su bile porasle za 0,4 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije