Privreda

Inspekcija na terenu: Šta će biti sa popularnim voćem?

Inspekcija na terenu: Šta će biti sa popularnim voćem?
Foto: Pixnio | Inspekcija na terenu: Šta će biti sa popularnim voćem?

​Ambasador SAD u Meksiku, Ken Salazar, izjavio je da će inspektori američke vlade koji provjeravaju stanje plodova avokada i manga za uvoz iz meksičke države Mičoakan postepeno ponovo početi da rade nedjelju dana pošto su ih Meksikanci tukli.

Neophodno je unaprijediti garantovanje bezbjednosti inspektora Ministarstva poljoprivrede SAD prije no što se postepeno vrate u skladišta za pakovanje, rekao je Salazar u saopštenju u petak.

Prošlog vikenda napadači su tukli zvaničnike Službe za inspekciju zdravlja životinja i bilja Ministarstva poljoprivrede SAD i privremeno zarobili dvojicu što je dovelo do toga da SAD obustave inspekcije u najvećoj meksičkoj državi koja proizvodi avokado.

Uvoz avokada i manga u Sjedinjene Države iz Mičoakana je velik, a pošto ih uzgajaju i Sjedinjene Države, američki inspektori u Meksiku provjeravaju da li avokado za izvoz donosi bolesti koje bi mogle naštetiti američkim.

Ove nedjelje je guverner Mičoakana, Alfredo Ramirez Bedola, umanjio značaj problema i rekao da državne snage obezbjeđuju državne proizvođače i pakere avokada.

Mnogi uzgajivači avokada u Mičoakanu kažu da narko-bande prijete njima ili članovima njihovih porodica kidnapovanjem ili smrću osim ako ne plate "zaštitu" što ponekad iznosi i hiljade dolara po hektaru.

Bilo je i izvještaja o organizovanom kriminalu koji isporučuje avokado uzgajan u drugim državama koje nisu odobrene za izvoz, pokušavajući da prođu kroz inspekciju za izvoz u SAD, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije