Privreda

Invest forum: Srpsku očekuje značajan investicioni ciklus

Invest forum: Srpsku očekuje značajan investicioni ciklus
Foto: N.N. | Invest forum: Srpsku očekuje značajan investicioni ciklus

BANJALUKA - Značajan investicioni ciklus očekuje Republiku Srpsku, a Invest forum je bio prilika da na jednom mjestu predstavimo Srpsku, rekao je Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Vrhovac je na prvom Invest forumu "Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku" u Banjaluci rekao da su na forumu predstavljeni projekti ispred Vlade RS, kao i poreska politika i potencijali sa kojima Srpska raspolaže.

Učešće u ovom skupu je potvrdilo više od 70 kompanija iz 22 zemlje svijeta.

 "Iskreno se nadam da smo ovim investicionim forumom započeli jednu značajnu investicionu aktivnost. Ovo ne govorim napamet jer smo već imali nekoliko sastanaka s investitorima ovih dana", naveo je Vrhovac.

Upriličeni su i sastanci sa premijerom Vlade Srpske i kompanijama koje su izrazile najveće interesovanje za ulaganje.

Prema riječima Denisa Šulića, ministra trgovine i turizma RS, forum je bio prilika za promociju prirodnih ljepota i turističkih potencijala Srpske.

"Republika Srpska je otvorena, želi saradnju sa svima, i sa Istokom i sa Zapadom", rekao je Šulić, dodajući da je "Financial Times" uvrstio Srpsku među 10 lokacija za investiranje, dok je, po njegovom mišljenju, Srpska trenutno među tri destinacije za ulaganje u Evropi.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da je Invest forum prilika da se Srpska pokaže kao sigurno mjesto za pokretanje biznisa.

"Pored političkog pritiska od dijela međunarodne zajednice, Srpska pokazuje veoma dobre makroekonomske pokazatelje i redovno izmirujemo sve svoje obaveze, što je nedavno potvrđeno stabilnim kreditnim rejtingom", naveo je Dodik na društvenoj mreži X, dajući obećanje da će institucije Srpske biti na raspolaganju investitorima.

Prema riječima Radovana Viškovića, premijera RS, forum je dokaz da Srpska nije u izolaciji i blokadi, već da je poželjna destinacija za investitore.

"Republika Srpska je apsolutno spremna za strane investitore. Naša poreska politika je najpovoljnija u Evropi i šire, podstičemo privrednike i s njima sarađujemo i na planu povećanja plata i kako bismo zadržali radnike na ovim prostorima", rekao je Višković.

Piotr Woloszczenko, predstavnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, istakao je da oni vjeruju u zemlje u ovoj regiji.

"Mi ulažemo u zemlje u koje vjerujemo i koje nam daju budućnost da bismo stvorili zelenu kilovat energiju i napredovali. Privukle su nas ogromne prilike, veliki prirodni resursi i, naravno, pola svijeta vjeruje da će BiH i RS uskoro u budućnosti da uđu u EU", rekao je Woloszczenko.

Olimpijski centar "Jahorina" predstavio je projekat sportske sale i kompleksa koji je, prema riječima direktora OC "Jahorina" Dejana Ljevnaića, neophodan, a već postoje i zainteresovani investitori.

"Znamo svi da su investicije najbolji način za razvoj privrede i upravo zbog ovakvih konferencija desiće se velike investicije u RS. Mogu odgovorno da kažem da najveći potencijal u turizmu i najlepšu prirodu na svetu ima RS", rekao je Ljevnaić.

Forum je organizovan u saradnji Vlade RS i Investiciono-razvojne banke Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije