Privreda

Iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH

Iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH
Foto: Image by Steve Buissinne from Pixabay | Iranske kompanije zainteresovane za ulaganje u BiH

SARAJEVO - Ambasador Irana u BiH Reza Gelikhan rekao je direktoru Agencije za strana ulaganja u BiH (FIPA) Milici Marković da su iranske kompanije posebno zainteresovane za ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede, metalo-prerađivačke i automobilske industrije.

Tokom posjete Fipi, Markovićeva je upoznala ambasadora i njegove saradnike sa radom Agencije, mogućnostima za ulaganje u BiH, saradnji sa nadležnim institucijama, te koordinaciji rada institucija BiH na polju privlačenja stranih investicija.

Ona je istakla da je BiH najveći izvoznik električne energije u regionu, da ima jednu od najnižih cijena električne energije u Evropi, da je stopa poreza na dobiti kompanija svega 10 odsto, saopšteno je iz Fipe.

Markovićeva je dodala da Fipa ima i brojne ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz na mnoga tržišta bez carina, dok su cijene iznajmljivanja i kupovine lokacija za ulaganje, uključujući i slobodne i industrijske zone veoma konkurentne.

Markovićeva je navela da Fipa pruža podršku investitorima tokom svih faza investicionog ciklusa, od dobijanja početnih informacija, zatim kroz proces realizacije samog projekta, a nakon toga investitorima se pruža podrška u rješavanju poteškoća sa kojima se suočavaju.

Sagovornici su danas dogovorili saradnju na predstavljanu i povezivanju iranskih kompanija i vlasnika projekata iz BiH kada se steknu epidemiološki uslovi, te organizacija poslovnog foruma.

Fipa će biti na raspolaganju i pružiti svoje usluge svim potencijalnim investitorima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije