Privreda

Pratite nas na Google news

Irci odvojili 1,2 milijarde € za Bregzit bez dogovora

Irci odvojili 1,2 milijarde € za Bregzit bez dogovora
Foto: N.N. | Irci odvojili 1,2 milijarde € za Bregzit bez dogovora
N.N.

Irska koja je vrlo izložena finansijskom i drugom ekonomskom riziku u slučaju da Britanija izađe iz Evropske unije bez dogovora.

U budžetu za 2020. godinu, predviđeno je više od milijardu evra da se apsorbuju posljedice ukoliko se dogodi taj neželjeni scenario.

"Bregzit je najveći i najaktuelniji rizik za našu privredu i izlazak iz EU bez sporazuma bi bio vrlo težak", rekao je minstar finansija Paskal Donohu u govoru u Parlamentu i najavio potrošnju od 1,2 milijardi evra, mimo evropske pomoći, "za odgovor na Bregzit".

On je rekao da to jeste budžet bez predsedana, ali i da je trenutak bez presedana.

Irski ministar je rekao da se izgledi sada kreću ka izlasku Britanije bez sporazuma, mada to ne znači da je takav scenario neizbježan.

Rekao je da će 650 miliona evra biti pomoć ključnim sektorima poljoprivrede i turizma, da bi se ograničili negativni efekti izlaska iz EU bez zaštitne mreže. Biće i 85 miliona evra za uzgajivače stoke i 14 miliona za ribare.

Centralna banka Irske je predvidjela da bi Bregzit bez dogovora mogao da dovede do ekonomske propasti jedne trećine poljoprivrednih gazdinstva zbog potencijalnog velikog skoka carine koja bi, samo na meso, dostigla skoro 50 odsto vrijednosti robe.

Uzimajući u obzir elemente za ublažavanje uticaja Bregzita, ukupni izdaci za budžet 2020. prelaze 2,9 milijardi evra, rekao je ministar. 

"Suočićemo se sa izazovima Bregzita bez dogovora s pozicija sile, i mi smo spremni", rekao je Donohu. 

On je rekao da je zemlja ove godine eliminisala deficit i predviđa budžetski višak od dva odsto BDP.

Britanski premijer Boris Džonson je obećao Bregzit 31. oktobra, šta god da košta, sa ili bez dogovora sa EU, a pregovori s Briselom su u zastoju tri nedjelje prije tog roka.

Bregzit bez dogovora kojim bi se ponovo uspostavila fizička granica između Irske, članice EU i Sjeverne Irske, provincije koja je dio Velike Britanije, moglo bi da dovede do toga da 55.000 Iraca izgubi posao, a BDP Irske bi opao za šest odsto po podacima vlade.

To bi bio veliki šok pošto je prošle godine Irska imala spektakularan rast BDP-a od 8,2 odsto, a ove godine je prognozirala 5,5 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije