Privreda

Isplaćeno više od 1,3 miliona KM za povećanje plata

Isplaćeno više od 1,3 miliona KM za povećanje plata
Foto: Arhiva NN | Isplaćeno više od 1,3 miliona KM za povećanje plata

BANJALUKA - Privrednim subjektima u Republici Srpskoj do sada je isplaćeno 1.329.146 KM na ime podsticaja za povećanje plata za drugi obračunski period januar-jun, rečeno je Srni u republičkom Ministarstvu privrede i preduzetništva.

U ovom ministarstvu naglašavaju da su podsticaji isplaćeni u sladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Poslovni subjekti su putem aplikacije "e-podsticaj" na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva do 31. avgusta podnosili zahtjeve, a potom je provjeravano da li oni ispunjavaju uslove za ostvarivanje ovog prava.

"U okviru drugog obračunskog perioda ukupno je pristiglo 556 zahtjeva privrednih subjekata za 20.500 radnika, što je više nego u prvom obračunskom periodu. Tada je na adresu Ministarstva stigao ukupno 501 zahtjev, a od ovog broja, njih 450 je ispunilo predviđene uslove i isplaćeno je 3,2 miliona KM za oko 13.000 radnika", navode u Ministarstvu.

Obrada preostalih zahtjeva koji ispunjavaju sve neophodne uslove u završnoj je fazi i uskoro će biti u potpunosti realizovana, nakon čega će svim privrednim subjektima biti isplaćena sredstva po tom osnovu.

Zbog većeg broja zahtjeva, kao i broja radnika i iznosa potrebnog za isplatu podsticaja za povećanje plata, ove godine je predviđen veći iznos, a budžetom Republike Srpske je predviđeno oko pet miliona KM za ove namjene.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva podsjećaju da je kao rezultat primjene pomenutog zakona došlo do povećanja plata za 20 odsto u odnosu na iznos iz marta 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i do rasta prihoda od doprinosa, te povećanja broja zaposlenih.

Zahvaljujući primjeni Zakona o podsticajima u privredi Srpske, u aprilu je prvi put prosječna plata u Srpskoj bila veća nego u Federaciji BiH (FBiH).

Prosječna neto plata u Srpskoj u aprilu je iznosila 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM, odnosno 953 KM.

Prema objavljenim statističkim podacima, prosječna plata u Srpskoj je u septembru iznosila 965 KM, a u oktobru 964 KM, te je i dalje viša od prosječne plate u FBiH koja je u septembru iznosila 961 KM.

Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 39 opština Republike Srpske, a posmatrano po područjima klasifikacione djelatnosti, najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije, odnosno 39 odsto ukupno isplaćenih podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije